Element de construcţie folosit pentru a mărgini o scară, un balcon etc. ♦ Apărătoare dispusă la marginea unei punţi de navă, a unei pasarele etc., pentru siguranţa călătorilor. – Din fr. balustrade. Cred că multă lume este mulţumită de detaliile tehice date de dicţionar, şi eu am crezut cîndva că este suficient.
La şcoala generală, spaţiul între balustrade era mare. La căminul şcolii profesionale şi chiar la liceu, erau favoritele noastre la coborîrea de la etaj. Balustrada era lată, odihnitoare şi prindeam mare viteză! Apoi, zeci de ani am neglijat balustrada, vorbesc de blocul de locuinţe unde am apartament. Cert, omul nu ştie că vine vremea cînd va tînji după o balustradă, cînd va avea nevoie acută de acest mijloc de protecţie, la urcarea sau coborîrea unor scări.
Am observat că în Baia Mare sînt multe blocuri cu trepte fără de balustradă. De exemplu, la blocurile de pe str. Dragoş Vodă, ar fi nevoie de balustradă la cele patru trepte de la intrare, deoarece oamenii în vîrstă au nevoie de acest mijloc de sprijin. Proverbul “De ce te temi în spate duci!” se aplică şi aici. Multor oameni în vîrstă le este frică de scările fără balustradă, dintr-o simplă căzătură îşi pot distruge piciorul sau şoldul. Cunosc asemenea cazuri! Cu toate operaţiile, din aşa ceva îţi poate veni sfîrşitul! Balustradele acestea nu sînt scumpe, dar pentru cine are nevoie de ele sînt absolut necesare. A nu pune o balustradă, “că doar sînt numai câteva trepte”, înseamnă a neglija nevoile oamenilor în vîrstă. Pe semenul care are neaparată nevoie de acea bară cu picioare solide. Nu este greu să-i dăm cinste celui care are nevoie de balustradă. Arhitecţii, constructorii, administratorii de blocuri, firme, instituţii şi magazine să citească aceste rînduri şi cine poate da dispoziţie să dispună montarea de balustrade acolo unde sînt trepte. Ar fi un lucru bun, ar duce la o viaţă mai de calitate pentru toţi.
Toma G. ROCNEANU