La Deseşti, ciobanii vor să-şi vândă oile, pentru că nu au cu ce le hrăni

0
1114
Oi la păşunat

Peste 1.000 de hectare de păşune comunală stau în paragină în comuna Deseşti, din cauză că procesul de închiriere a acestor terenuri către crescătorii de animale este blocat.
Astfel, de mai bine de doi ani de zile, există procese în instanţă pe această problemă a închirierii păşunilor. Primarul comunei spune că răspunzător pentru această situaţie ar fi viceprimarul: „Problema numărul unu la noi în comună este legată de păşuni. În anul 2007 a fost închiriată toată păşunea comunei de către domnul viceprimar, fără hotărâre de consiliu local, unor cetăţeni, 12 oameni mai exact. În anul 2008, acelaşi viceprimar, tot fără hotărâre de consiliu local, nici nu a ştiut nimeni că a întocmit contracte, şi nici măcar nu le-a făcut în primărie, ci pe la Ocnă sau în Baia Mare, a mai semnat contracte încă pe cinci ani, tot cu aceleaşi persoane, plus încă una. Este vorba de toată păşunea comunală de peste 1.000 de hectare. Oamenii ăştia au luat miliarde de lei vechi subvenţie, s-au folosit de ei şi ceilalţi crescători de animale, câteva sute, au rămas fără păşune. În 2013 s-a făcut o asociaţie, la nivel de comună, acum are vreo 200 de membri, atunci era formată din vreo 175, crescători de animale, şi în Consiliul Local s-a hotărât să se dea toată suprafaţa la asociaţia respectivă. Bineînţeles că totul s-a făcut transparent pentru care orice cetăţean din comună, care doreşte, să se poată înscrie în asociaţia respectivă. Cei 13, care au avut închiriată păşunea până atunci, n-au vrut să se înscrie, pentru că au dorit să o ia ei, pentru că pe parcursul celor şase ani în care au folosit păşunea, normal că şi-au mărit efectivele, plus că şi-au mai adus oi de pe sate. Noi am crezut atunci că se vor calma spiritele, dar nu a fost aşa. Oamenii s-au dus şi au atacat hotărârea consiliului local, deşi prefectul a spus că e valabilă, au atacat şi contractul cu asociaţia în contencios administrativ şi de atunci s-au blocat banii şi ne tot judecăm. În prezent, toată lumea foloseşte păşunea, dar e un circ şi un haos”, a declarat Gheorghe Bohotici, primarul comunei Deseşti.

Sediul Primăriei Deseşti
Sediul Primăriei Deseşti

Viceprimar: Contractele de închiriere a păşunii comunale, perfect valabile

Ioan Pop, viceprimarul comunei Deseşti, vine cu argumente şi spune că toate contractele încheiate în anii 2007 şi 2008, cu privire la închirierea păşunilor comunale, sunt valabile, existând chiar o sentinţă definitivă dată de instanţă în aceste cazuri: „Acele contracte de închiriere a păşunii comunale în anul 2007 şi 2008 sunt perfect valabile şi au fost încheiate cu acordul primarului şi a Consiliului Local. De menţionat este faptul că, în anul 2007, viceprimarul nici măcar nu putea face proiecte de hotărâre, că aşa era atunci legislaţia, acest lucru căzând strict în atribuţiile primarului. Există o sentinţă definitivă pronunţată de instanţă, legată de contractele de închiriere respective, a Curţii de Apel Cluj, care a emis decizia civilă nr. 2317/2014. În anul 2013, domnul primar a dat cele peste 1.000 de hectare de teren, prin încredinţare directă, ceea ce nu este legal, unei asociaţii fantomă, constituită de câţiva oameni din sat, care la momentul în care a primit dreptul de folosinţă asupra păşunii comunale nu avea nici un animal înscris. Mai târziu, adică anul următor, a figurat cu ceva animale, dar la momentul când a luat păşunea nu avea niciunul înscris. Restul oamenilor din sat au fost nemulţumiţi, aşa că au mers la prefect şi apoi în instanţă, deschizând un proces care este pe rol şi în ziua de azi”, a explicat viceprimarul comunei Deseşti, Ioan Pop.

Săteni din comuna Deseşti
Săteni din comuna Deseşti

Crescătorii de animale, hotărâţi să renunţe la zootehnie

Sătenii care deţin oi în Deseşti sunt cei care au de suferit cel mai mult în urma acestui blocaj. Ei spun că din această cauză păşunea comunală arată jalnic şi este aproape de nefolosit, nefiind întreţinută de nimeni în ultimii ani. Mai mult, ei nu pot încasa subvenţie după suprafeţele de păşunat, iar nutreţurile pentru oi trebuie să le cumpere cu bani grei, astfel că profitul lor este aproape zero: „Şi eu am probleme cu păşunea. Deţin 157 de oi, 15 vaci şi doi cai şi nu-mi dă păşune. Şi anul trecut am cumpărat de la ocol şi de la oameni nutreţ pentru animale. De trei ani suntem în tribunal cu primăria. Până acum trei ani eu nu le-am cerut păşune, că nu am avut decât cinci vaci. Am fost plecat apoi în Germania, dar am revenit în ţară, am zis că-mi cumpăr animale şi trăiesc aici, dar uite că acum nu am cu ce să le hrănesc. Când s-a dat păşune anii trecuţi, numai unii au ştiut şi au mers la primărie. Dacă mă chemau şi pe mine, cum i-a chemat pe ceilalţi oameni, veneam şi eu. Vinovat este tot Consiliul Local Deseşti, că a făcut diferenţe între săteni. Acum cheltuielile cu animalele sunt mari, trebuie să plătim păcurari cu cel puţin 1.500-1.800 de lei, dar nu scoatem aşa randament de la oi cât să putem plăti oameni şi dacă nu luăm ceva bani şi de la păşune atunci trebuie să ne vindem oile că altfel ajungem la sapă de lemn! Păşunile sunt într-un hal de nedescris, că nu s-a mai lucrat nimic pe ele de trei ani de zile. Laptele de la vaci nu ai unde-l vinde. Deci situaţia este critică. Şi acum mai umbli în tribunal de atâţia ani. Numai zile câte am pierdut, ca să nu mai vorbesc de bani cheltuiţi cu avocaţi. Acum s-a amânat procesul până în data de 22 martie. Ar trebui să ieşim ca şi ciobanii din Bucureşti şi aici la consiliu”, ne-a declarat Paul Gheorghe, cioban în De­seşti. „În 2007, când s-a dat păşunea, am avut 20 de animale în grajd şi încă 12 oi şi nu mi-a dat nimeni nimic. Deci n-am meritat şi puţin măcar? Aşa, cât de cât, să fi primit şi eu ceva din păşunea comunală, dar nimic. Şi atunci să nu fiu supărat?!?”, a spus un alt crescător de animale.

Fâneaţă
Fâneaţă

Mărul discordiei – banii încasaţi pe subvenţii

Ţăranii sunt supăraţi pe faptul că mulţi dintre ei nu au încasat nici un ban ca subvenţie de la APIA după suprafeţele respective. Nu aveau însă cum să primească, atâta timp cât nu deţineau un contract de închiriere pe păşune.
„Problema a plecat din cauza banilor (n.r. subvenţiei) de pe păşune. Că cei care au luat păşunea anii trecuţi au încasat ei toată subvenţia, dar dacă îmi duc caii pe păşune şi eu am dreptul la păşune după caii mei. Sau dacă unul îşi aduce vaca, este şi el îndreptăţit la ceva bani după păşune, dar nu primeşte nimic, degeaba o trimite în păşune. Dar lucrări de întreţinere pe păşune nu face niciunul şi nu-i verifică nimeni. Cei care au închiriat păşunea au luat bani frumoşi, că au avut animale, şi-au făcut case, şi-au cumpărat tractoare, că au avut cu ce, dar pe păşune nu au făcut nimic, nu au nici colibă, nici nimic. De aici a pornit cearta, că nu au vrut să dea nici un leu altora cu animale şi nici nu au amenajat păşunea”, a explicat un sătean din Deseşti.
Cazul este departe de a fi rezolvat. Totul se reduce însă la decizia instanţei, care se speră că va face lumină în această problemă, ce nu este singura în Maramureş.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.