“Municipiul preia tot ceea ce înseamnă managementul, organizarea şi strategia de dezvoltare a celor două echipe”

0
447

Primarul Cătălin Cherecheş pune punct degringoladei din handbal şi salvează Minaur şi HCM Baia Mare

Alături de băieţii de la Minaur, primarul Cătălin Cherecheş a susţinut sâmbătă, 20 februarie, o conferinţă de presă în care a vorbit despre trecutul, prezentul, dar mai ales viitorul handbalului băimărean. Primarul a vorbit deschis despre situaţia de la cele două echipe de handbal, masculină şi feminină, care activează în cadrul clubului Handbal Club Municipal Baia Mare. Autoritatea locală nu va mai susţine financiar clubul HCM Baia Mare, decât printr-o asociere prin care Clubul Sportiv Minaur va prelua managementul celor două echipe. Acest lucru se va întâmpla până la finalul sezonului, iar din noul an competiţional, cele două echipe de hand­bal vor fi preluate de către CS Minaur (care ar putea fi redenumit HCM Minaur Baia Mare). Noul club este în subordinea directă a Consiliul Local, adică este al comunităţii, nu unul privat, cum e HCM. În cadrul conferinţei de presă, Cătălin Cherecheş a arătat că reprezentanţii clubului nu au reuşit să achite datoriile către municipalitate, astfel că administraţia locală a introdus acţiunea de executare silită a HCM Baia Mare. Pentru a nu periclita parcursul din acest sezon competiţional al celor două echipe de handbal, administraţia locală a transmis clubului varianta de asociere care să permită funcţionarea până la finalul acestui sezon competiţional.

Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Este un punct zero în care nu mai finanţăm HCM Baia Mare, nici echipa de fete, nici echipa de băieţi. Municipiul Baia Mare şi primarul Cătălin Cherecheş nu îşi mai pune nicio semnătură pe niciun document care să finanţeze HCM Baia Mare. Punem o singură condiţie pe care am găsit-o din punct de vedere juridic şi, dacă cei din conducerea clubului vor fi de acord, o vom duce la îndeplinire. Preluăm noi, municipiul, până la finalizarea sezonului, tot ceea ce înseamnă management, organizarea celor două echipe printr-un contract de asociere cu câteva obiective pe care vrem să le impunem. Primul obiectiv este păstrarea echipei de băieţi în Liga Naţională, poziţionarea echipei de fete pe primul loc sau al doilea loc pentru a putea să accedem din nou în Liga Campionilor, crearea premiselor financiare pentru a putea să preluăm în mod legal şi formal cele două echipe, asta înseamnă ca jucătorii şi jucătoarele să aibă toate salariile plătite până la momentul finalizării transferurilor. Aceste lucruri se pot întâmpla doar dacă exclusiv cei care vor conduce Clubul Sportiv Minaur se vor ocupa şi vor gestiona acest lucru într-o formulă riguroasă de control, aşa cum se întâmplă în administraţia locală. Nu mai putem oferi bani din perspectiva unui contract de susţinere financiară către HCM Baia Mare”.

Handbaliştii de la Minaur sunt cu salariile la zi

În pofida tuturor zvonurilor, jucătorii de la Minaur Baia Mare au ajuns să fie cu restanţele la zi. Mai mult, ieri, 22 februarie, lotul Minaurului îşi va primi salariile în avans pe întreg sezonul competiţional. „Datoria mea este să îi văd pe băieţii ăştia că au banii, echivalentul salariilor, primiţi. Şi am făcut toate eforturile. Marius Sadoveac ştie cel mai bine că a stat la mine în birou trei zile, de dimineaţa până seara, şi ştie că am căutat soluţii să gestionez bine lucrurile şi din punct de vedere legal, şi din punct de vedere financiar, ca aceste probleme să fie rezolvate. În momentul în care echipa de băieţi a ieşit din Liga Campionilor, am vrut să preluăm Clubul Sportiv Minaur. Prima şi cea mai importantă chestiune era să nu existe datorii faţă de jucători. Am făcut în aşa fel încât să ajungem într-o zonă rezonabilă cu plăţile faţă de jucători şi cu o zi înainte de a face documentele cineva scoate din sertar nişte memorii în valoare de aproape 4 miliarde de lei. Nu era o problemă dacă le scotea cu două zile înainte, dar când eşti în ultima zi nu mai poţi să faci nimic. Mai este o chestiune de care vreau să întreb. Dacă cineva din club mai face parte dintr-un alt club nou înfiinţat de drept privat şi dacă acest nou club s-a înregistrat în competiţii de minihandbal sau junioare cu fete care aparţineau HCM Baia Mare? Sper că nu. Şi care este scopul înfiinţării acestui club?”, a declarat primarul Cătălin Cherecheş.

Conducerea Minaur ar trebui să se ocupe de managementul clubului, nu de semnarea dezlegărilor pentru jucători

Primarul s-a arătat nemulţumit că echipa Minaur a ajuns în situaţia în care jucătorii joacă într-un singur echipament pentru că unul dintre ei nu are inscripţionat tricoul de schimb şi consideră că reprezentanţii clubului nu trebuie să se ocupe de dezlegările semnate unor jucători pentru a fi liberi de contract, ci de chestiuni administrative de detaliu. „Destructurarea celor două echipe este o acţiune foarte perversă şi perfidă şi nu s-a ţintit neapărat această echipă, ci sezonul următor. Nimeni nu s-a orientat spre ceea ce trebuie să se întâmple din iulie 2016 încolo. Nimeni nu a discutat cu vreun jucător sau jucătoare dacă mai vrea sau nu să rămână. Am considerat că este un punct foarte grav pentru că noi, Municipiul Baia Mare, am investit nu în acest club, ci în această poveste. Pentru mine clubul ca entitate nu reprezintă absolut nimic. Pentru mine reprezintă ceva simbolul Minaur, echipa HCM. În rest, structura organizatorică nu reprezintă absolut nimic. Investim de trei ani constant în hand­bal, ne facem o anumită ima­gine şi impunem o regulă ca în luna ianuarie să avem deja configurată structura echipei din sezonul următor şi văd că nu se întâmplă nimic. Şi văd că nu se discută cu jucătoarele emblematice, cum e Pineau sau altele. Nimeni nu discută cu ele despre viitor. Şi ăsta e lucrul care mă deranjează cel mai mult. Nu pot să discut eu în numele clubului pentru că treaba mea este cu totul şi cu totul alta. Primul lucru pe care trebuie să îl faci într-o echipă trebuie să plăteşti salariile jucătorilor!”, a mai spus Cătălin Cherecheş.

Pato Martinez se va ocupa de HCM Baia Mare şi Ionuţ Marta de Minaur

După ce municipalitatea se va ocupa de gestionarea situaţiei administrative a celor două echipe de hand­bal, soţul jucătoarei Alexandra Do Nascimento, Patricio Martinez Chavez, a fost desemnat să se ocupe de relaţia pe care Administraţia Publică Locală o va avea cu echipa feminină de handbal, iar Ionuţ Marta se va ocupa de echipa Minaur. Acestora li se vor alătura unul sau doi organizatori de competiţii. „Am toată încrederea că noua structură, cel puţin în relaţionarea cu echipele, va fi mult mai eficientă. Vorbim şi de relaţionarea clubului cu echipele. Săptămâni întregi nimeni nu venea la băieţi să le spună ce se întâmplă. Tot vedeau în fiecare zi că mai pleacă câte un jucător şi aşteptau să se întoarcă şi nu se mai întorceau. Ideea este că astăzi o să ne ocupăm de perspectivă, de perspectiva handbalului atât în raport cu fetele, cât şi cu băieţii şi în raport cu echipele de juniori. În ceea ce priveşte contractele semnate la începutul sezonului competiţional, există o chestiune care a îngreunat situaţia băieţilor, dar nu a fost o ches­tiune care a fost făcută cu rea credinţă. Dacă trebuie să apreciez pe vreunul care chiar a făcut o activitate din tot sufletul pentru această echipă, el a fost Nicolae Făt. Băiatul acesta, aşa de nebun, s-a tot dus înainte şi a tot făcut ba din banii lui, ba i-a mai convins pe unii şi pe alţii. Alături de Ferenc Korponay de la Maravet. Şi dorind Făt să facă lucrurile să funcţioneze, şi a făcut pentru că el în mare parte a făcut în aşa fel ca echipa să fie campioană în sezonul trecut, în contracte erau stipulate nişte premii pentru jucătorii străini în momentul în care echipa câştiga Cupa şi Campionatul. Probabil că nimeni nu şi-a imaginat că echipa va câştiga Cupa şi Campionatul şi în contracte erau trecute sume foarte mari pentru aceste premieri şi asta a însemnat un blocaj. Trebuie să fim corecţi şi formali. Unele contracte nu pot fi făcute publice pentru că au anumite tipuri de clauze”, susţine Cătălin Cherecheş.

Sadoveac rămâne la Minaur, mulţumită lui Cherecheş

Căpitanul echipei Minaur Baia Mare, Marius Sadoveac, rămâne în vestiarul campioanei României. De acest lucru s-a ocupat exclusiv Cătălin Cherecheş. „Astăzi aceşti băieţi au rămas împreună pentru că se respectă şi respectă un simbol şi pentru că ştiu că dacă unul dintre ei pleacă s-a terminat totul. Le mulţumesc tuturor, dar în special îi mulţumesc lui Marius Sadoveac pentru faptul că a înţeles ce înseamnă colegialitate şi spiritul acesta de echipă şi momentul în care se află această echipă. Mi-aş fi dorit să aprecieze şi cei din conducerea clubului ceea ce a făcut Marius Sadoveac. Până astăzi, nimeni din conducerea clubului nu a dat niciun leu din datoria pe care o are faţă de Marius Sadoveac. Am făcut-o eu şi am făcut-o pentru că ştiu ce înseamnă un simbol. Şi am făcut-o pentru că astăzi este un punct zero”, a declarat Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.