Cum se impozitează tichetele cadou, acordate de 8 Martie?

0
574

Angajatorii care acordă salariatelor tichete cadou, cu ocazia zilei de 8 Martie, trebuie să aibă grijă şi la modul de impozitare pe care îl vor aplica, ţinînd cont de prevederile noului Cod fiscal reprezentat de Legea nr. 227/2015.
Reţinem, ca prim aspect, faptul că tichetele cadou intră în categoria avantajelor în natură şi că se impozitează cu un procent de 16%, conform art. 76, alin. (3) lit. h), din noul Cod fiscal, adoptat prin Legea nr. 227/2015.
De asemenea, conform noului Cod fiscal, reţinem că nu sînt impozabile următoarele venituri, în înţelesul impozitului pe venit:
– cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariaţilor, cît şi cele oferite în beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 Iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 Martie sînt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora, pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depăşeşte 150 lei (art. 76, alin. (4) lit. a) din Noul Cod fiscal).
În concluzie, tichetele cadou care nu depăşesc valoarea de 150 lei, acordate cu ocazia zilei de 8 Martie, nu se supun impozitului pe venitul din salarii. Totodată, pentru aceste tichete, acordate de 8 Martie, nu se reţin nici contribuţii de asigurări sociale, iar „cheltuielile sînt deductibile, parţial, la calculul impozitului pe profit, pe seama cheltuielilor sociale în procent de 5% din fondul de salarii” (art. 25, alin. (3), lit. b), pct. 3 din Codul fiscal).
Următoarele cheltuieli au deductibilitate limitată:
• cheltuielile sociale, în limita unei cote de pînă la 5%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii. Intră sub incidenţa acestei limite, cheltuielile reprezentînd: cadouri în bani sau în natură, inclusiv tichete cadou oferite salariaţilor şi copiilor minori ai acestora, servicii de sănătate acordate în cazul bolilor profesionale şi accidentelor de muncă pînă la internarea într-o unitate sanitară, tichete de creşă acordate de angajator în conformitate cu legislaţia în vigoare, contravaloarea serviciilor turistice şi/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariaţii proprii şi membrii lor de familie, precum şi contribuţia la fondurile de intervenţie ale asociaţiilor profesionale ale minerilor.
Diferenţa, faţă de prevederile anului trecut, constă în scutirea de la plata impozitului pentru acest tip de tichete cadou, acordate salariatelor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.