România se află în topul creşterii economice în UE, dar şi în topul sărăciei

0
347

România se situează în topul creşterii economice printre statele Uniunii Europene, dar, în acelaşi timp, figurează şi în topul sărăciei, ceea ce arată că modelul de creştere nu este în beneficiul cetăţenilor, iar Comisia Europeană nu-l poate încuraja, a afirmat şeful pentru România, Angela Filote.
“România este în topul creşterii în Uniunea Europeană, dar, în acelaşi timp, se află şi în topul sărăciei. Asta îmi spune mie că actualul model de creştere nu lucrează în interesul cetăţeanului. Nu este un model pe care să-l încurajăm”, a declarat Angela Filote, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, la conferinţa de prezentare a Raportului de ţară.
Competitivitatea este bazată pe costuri mici, nu pe calitate, pe salarii mici, astfel că începe să se explice acest paradox, apreciază Filote. Ea a punctat că un element-cheie îl reprezintă relansarea investiţiilor, arătînd că România “încă stă bine” la criteriile de deficit bugetar, însă Comisia Europeană este îngrijorată de trendul care se prefigurează, întrucît disciplina economică s-a bazat pe tăierea cheltuielilor, lipsind investiţiile, decît pe creşterea veniturilor. “Ne dorim să vedem o relansare puternică a investiţiilor în România. Sperăm, pe viitor, ca măsurile care au un impact fiscal important să nu mai fie luate în afara programării bugetare anuale, întrucît se pune presiune pe bu­get”, a adăugat Filote.
Şeful reprezentanţei CE a amintit de planul de investiţii Junker, o “oportunitate foarte mare la nivelul UE”, la care România încă nu participă, încurajînd aceste demersuri la nivel naţional. Raportul de ţară întocmit de Comisia Europeană va fi urmat de un răspuns al Guvernului României, printr-un program naţional de reformă, un program de convergenţă, iar după analizarea documentelor, CE va face recomandările de ţară.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.