Teatrul Independent Artscape s-a mutat în locaţie nouă, în centrul istoric al oraşului

0
892

• Cu sprijinul Fundaţiei Baia Mare 2021 şi al primarului Cătălin Cherecheş •

Printr-un parteneriat cu Fundaţia Baia Mare 2021, Teatrul Independent Artscape şi-a mutat locaţia în clădirea M2 al imobilului Millennium Business Center din Centrul Vechi al oraşului. Împreună, cele două entităţi vor demara pe viitor o serie de proiecte care să contribuie la redescoperirea oraşului Baia Mare prin cultură. Teatrul Independent Artscape se afla într-o situaţie critică în urmă cu câteva luni. Chiria pentru imobilul în care îşi desfăşura activitatea a ajuns la o sumă impresionantă, valoare pe care reprezentanţii instituţiei nu şi-o mai permiteau.

Ionela Nedelea, directorul Teatrului Artscape: „Viaţa este despre oameni şi întâlniri. Teatrul este despre oameni şi întâlniri. Eu am ajuns în Baia Mare datorită unui om care este soţul meu şi căruia îi mulţumesc că există în viaţa mea şi a întâlnirii cu el. Am ajuns să fac teatru datorită întâlnirii cu cea care a fost mentorul meu şi care luna trecută s-a stins din viaţă, doamna actriţă Melania Ursu. A fost primul om care m-a încurajat să fac acest pas şi anume să fac un teatru independent în care să spun lucrurilor pe nume, să mă manifest artistic aşa cum eu simt. Viaţa este despre oameni şi întâlniri şi, la un moment dat, ai senzaţia că toate cerurile se întunecă. Ai senzaţia că nimic nu mai funcţionează atunci când spaţiul în care plăteşti o chirie suficient de mare pentru un business abia început, este cumpărat de nişte investitori care îţi măresc chiria de trei ori. Şi atunci nu mai poţi să continui, chiar când ai crezut că vei ieşi la liman. A fost primul moment în care am luat legătura directă pentru a discuta despre posibilitatea unei colaborări şi a unui ajutor cu domnul primar Cătălin Cherecheş căruia îi mulţumesc din suflet  pentru că, pentru mine, înseamnă îngrozitor de mult ajutorul pe care ni l-a acordat. Fără el şi fără ajutorul doamnei Andreea Ciortea nu am fi fost astăzi aici”.

artscape nou1Cultura, din ce în ce mai importantă în viaţa comunităţii băimărene

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş a arătat că a luat decizia de a ajuta Teatrul Independent Artscape impresionat de dorinţa tinerilor care pun bazele actului cultural desfăşurat de către această instituţie.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Întotdeauna fac ceea ce simt şi nu ceea ce ştiu. A venit doamna Nedelea într-o zi şi aveam în minte, fără să ştiu concret ci doar imaginea activităţii Artscape pe care au creat-o cel puţin în mediul online şi aveam în minte acest spaţiu pe care îl ştiam gol ca şi multe alte spaţii din acest oraş, mai ales din Centrul Istoric. Este un spaţiu pe care unii se ambiţionau să îl dirijeze într-o anumită zonă a activităţilor, iar eu mă chinuiam să îl blochez ca să nu îl ofer unor societăţi comerciale sau firme care să aibă alte tipuri de activităţi. Vroiam neapărat ca această clădire să rămână o clădire care să aibă un caracter cultural. Acesta a fost motivul pentru care am şi denumit spaţiu de la parter Galeria Oliver Thurman şi aceasta a fost motivul pentru care i-am lansat Ionelei această provocare. Dorinţa mea este să pun oamenii la treabă şi sunt convins că vor face treabă în continuare şi nu orice fel de treabă, ci treabă pentru ridicarea într-un fel a ştachetei culturale al acestui oraş, al luminării acestui oraş. Cel mai important lucru este că aceşti paşi pe care îi face acest teatru independent se realizează cu oameni tineri care au o anumită doză de efervescenţă, o anumită vibraţie, o anumită dorinţă şi un parcurs din care nu îi prea poţi opri. Mie îmi plac oamenii care nu se lasă opriţi”.
Andreea Ciortea, preşedinte Fundaţia Baia Mare 2021: „Deschidem un spaţiu de creaţie, unul din centrele şi una dintre instituţiile care stau la baza unei schimbări cu adevărat în ceea ce înseamnă cultură. Ca să poţi pune nişte baze riguroase, să ai piloni peste care să se aşeze un acoperiş pe care îl vrem să reziste în timp, este nevoie de asemenea intervenţii şi este nevoie de oameni. Este primul parteneriat din această serie a parteneriatelor sustenabile şi de lungă durată şi mă bucur tare mult de acest spaţiu şi de proiectele pe care ni le-am propus în comun”, a declarat Andreea Ciortea, preşedintele Fundaţiei Baia Mare 2021.
Teatrul Independent Artscape are sediul în Piaţa Libertăţii nr 17, cu intrare de pe strada Mihai Viteazul (clădirea Millenium II), în centrul istoric al oraşului nostru.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.