A apărut lucrarea monumentală „Istoria Bisericii Ortodoxe Române din Maramureş”, semnată de eruditul istoric prof. dr. Nuţu Roşca, tipărită cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Dr. Justin Sigheteanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.
Cartea în cauză umple un mare gol în istoriografia Bisericii Ortodoxe Române, după o muncă de peste un deceniu, dar cu aplecare asupra subiectului pe parcursul întregii vieţi şi o cercetare a documentelor existente, „salvate în mod miraculos de la dispariţie”. Alcătuirea are peste 900 de pagini, împărţite în 35 de capitole, cu trimiteri documentare la peste 1.300 de note de subsol şi o sursă bibliografică de mari dimensiuni, ce cuprinde mai mult de 300 de titluri. Lucrarea este uşor de citit, fiind scrisă agreabil, direct, fără prea multe figuri de stil, cu o literă lizibilă, ilustrată atât cât este nevoie pentru susţinerea adevărului istoric. „În volumul de faţă, prof. dr. Nuţu Roşca aprofundează subiectul legat de istoria Bisericii Ortodoxe din Maramureş, care are dedicat un capitol aparte în lucrarea ştiinţifică a academicianului pr. prof. dr. Mircea Păcurariu, „Istoria Bisericii Ortodoxe Române”, în trei volume, şi unde se menţionează că ‹‹Episcopia Maramureşului şi Sătmarului este una dintre cele mai străvechi episcopii din Transilvania››, scrie în Cuvântul înainte Preasfinţia Sa Dr. Justin Hodea Sigheteanul. Iată argumentul care justifică apariţia acestei lucrări, ca o mărturisire de credinţă şi pentru restabilirea adevărului istoric cu privire la cele şase secole de viaţă bisericească organizată în Maramureş şi Sătmar…
Cartea, apărută la sfârşitul anului trecut, marchează douăzeci şi cinci de ani de la re-reînfiinţarea Episcopiei maramureşene. Perioada reliefată începe din secolele VII-XIII şi vine până în anul 1948. Publicată şi tipărită în condiţii grafice deosebite, la Tipografia Aska Grafika din Sighetu Marmaţiei, apărută în Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, „Istoria Bisericii Ortodoxe Române din Maramureş”, scrisă de către prof. dr. Nuţu Roşca, va rămâne peste ani şi ani drept o lucrare exhaustivă despre viaţa bisericească în Maramureş, despre preoţii săi, bisericile şi credincioşii mai statornici decât stâncile munţilor care înconjoară ţinutul. Întâlnim în cuprinsul volumului: biserici şi preoţi, episcopii locului de-a lungul timpului, mănăstirile vechi, din care unele uitate, elemente de cultură bisericească, ierarhi din Ţara Românească şi Moldova, susţinători ai ortodoxiei din Transilvania şi Maramureş, dar şi rezistenţa întru ortodoxie şi jertfe, pseudouniaţia, acţiuni de deznaţionalizare, încercări de reîntregire a Bisericii Româneşti şi multe altele.
Cu alte cuvinte, este o carte care nu trebuie să lipsească din biblioteca oricărui intelectual din Episcopie şi, în special, a preoţilor. Este o carte de care aveam nevoie stringentă în această perioadă când Creştinismul, în general, trece prin momente de secularizare, fenomen de care nu este scutită nici Ortodoxia.
Dr. Stelian GOMBOŞ