Grupul de Acţiune Locală (GAL) Mara-Gutâi Maramureş a avut, zilele trecute, o întâlnire cu localnicii, dar şi cu autorităţile din zona de peste deal, la Budeşti. Ei pun la punct, în această perioadă, strategia de dezvoltare locală a grupului.
Cei prezenţi au fost informaţi despre măsurile pe care se pot depune proiecte în acest nou exerciţiu financiar. Astfel, una dintre direcţii este legată şi de schimbările climatice şi inovare: „Proiectele ar trebui să fie verzi. Dacă facem un atelier meşteşugăresc, atunci acesta să fie încălzit cu energie regenerabilă, să nu aibă impact de mediu, să contribuie la reducerea emisiilor de carbon. Deci, sunt foarte multe direcţii care vor fi luate în calcul, dacă vrem ca proiectul nostru să fie punctat. Cel mai mult ne interesează măsurile pe care se încadrează proiectele şi, mai mult decât atât, ne interesează sumele de bani alocate pe aceste măsuri. Ele ne arată cam câte proiecte putem noi să depunem pe măsurile respective. Pe domeniul “soluţii inovative pentru agricultură, industrie alimentară competitivă”, pot fi depuse proiecte generatoare de venit, după cum urmează: modernizarea spaţiilor ecologice sau de producţie din cadrul exploataţiei, achiziţionarea de utilaje agricole pentru modernizarea fermelor, modernizarea exploataţiilor apicole, construirea spaţiilor zootehnice moderne sau a celor de depozitare pentru cereale, realizarea de centre de colectare a laptelui, achiziţionarea de maşini de transport pentru carne-lapte. De asemenea, o altă măsură este cea legată de construirea unor unităţi de procesare pentru legume, fructe, cereale, carne sau lapte ori realizarea, modernizarea de sere, solarii pentru legume. Nu se acceptă achiziţionarea second-hand. Aici intră echipamente, modernizare de ferme, procesare, depozitare, organizarea desfacerii şi, mai mult decât atât, ar trebui să existe şi promovare, oarecum să ieşim pe piaţă cu ele”, a declarat Edith Pop, reprezentantul firmei de consultanţă.
Peste 1,7 milioane de euro disponibili
Banii alocaţi pentru Grupul de Acţiune Locală Mara-Gutâi nu sunt deloc puţini. Concret, asociaţia poate atrage peste 1,7 milioane de euro. Dacă se vor obţine însă punctaje bune la criteriul de selecţie, atunci se mai pot primi şi bonusuri la această sumă: „Conform calculelor făcute, de 19,84 euro pe locuitor, şi de 985,37 pe kilometru pătrat, totalul pentru SDL-ul (Strategia de dezvoltare locală) nostru este de 1.735.943 de euro. Funcţionarea este 20%, adică 347.000, deci pentru proiecte rămân 1,4 milioane de euro, fără bonusare. Acesta este punctul de plecare în funcţie de teritoriu şi populaţie. În ceea ce priveşte bonusarea posibilă, ca noi să o primim, trebuie să facem nişte punctaje la criteriile de selecţie. Astfel, am făcut o simulare de sume, dar nu se ştie exact, poate fi şi mai mult, aşa că o unitate de bonusare este egală cu 262.626 de euro. Dacă facem 45 de puncte la criteriul de selecţie, vom putea primi trei unităţi de bonusare, care înseamnă încă 787.000 de euro. Asta ar fi ideal, faţă de un milion şapte sute, dar oricum este mai puţin decât data trecută”, a explicat Denisia Covrig, responsabil de proiect în cadrul GAL Mara-Gutâi.