• Interviu cu Gabriela Mili, psiholog clinician, psiho-oncolog, coordonator de proiect •
– Sunt mulţi bolnavi în Baia Mare care au nevoie de îngrijiri. Mulţi care sunt abandonaţi de familie, ori familia le este departe, iar aceştia, neavînd bani să plătească pe cineva să-i ajute, trăiesc şi se chinuie singuri în casă, fără ca nimeni să ştie de ei. Ce soluţie aţi găsit pentru aceşti vârstnici bolnavi?
– Este vorba despre un proiect pe care l derulăm în prezent, intitulat „Voluntari pentru voluntari – îngrijire vârstnici la domiciliu”. Fundaţia Valens instruieşte persoane în vârstă active, ca şi voluntari, pentru îngrijire socială la domiciliu a altor persoane în vârstă, care au nevoie de îngrijire, dar nu au resurse materiale şi nu-şi permit să plătească aceste îngrijiri la domiciliu. Pe măsura înaintării în vârstă, voluntarii vor deveni la rândul lor persoane care vor avea nevoie de îngrijire la domiciliu, pentru care fundaţia va găsi alţi voluntari dintre persoanele active în vârstă, care să-i îngrijească la rândul lor. Astfel, persoanele în vârstă vor oferi îngrijire voluntari şi vor beneficia ulterior de îngrijiri gratuite din parte altor voluntari vârstnici activi.
– Să înţelegem că grupul ţintă sunt doar vârstnicii bolnavi cronici.
– Nu numai, ci şi persoanele cu handicap fizic, persoanele cu boli incurabile, alături de vârstnicii cu resurse materiale reduse.
– Vor beneficia de îngrijiri şi pacienţii bolnavi de cancer?
– Da, în special cancer de sân şi cancer de colon. În colaborare cu Consiliul local al municipiului Baia Mare, Fundaţia Valens a organizat o campanie de consiliere pentru seniori, pe parcursul căreia s-au organizat şedinţe de consiliere psihologică, informare cu privire la accesul la servicii medicale, la tratamente balneare, precum şi activităţi de recreere. În prezent, proiectul derulat de fundaţie este de asemenea în colaborare cu CL Baia Mare, unde sunt îngrijiţi 30 de beneficiari cu boli cronice şi posibilităţi materiale reduse. Proiectul porneşte de la realităţi din societatea românească: oamenii în vârstă trăiesc singuri, sunt lipsiţi de mijloace materiale şi au mare nevoie de îngrijire socială din partea societăţii. În România nu sunt fonduri care să asigure îngrijirea socială a persoanelor în vârstă, care nu au resurse materiale şi familie care să-i îngrijească.
Gabriela Mili este psiholog clinician, psiho-oncolog, cu experienţă în consiliere şi psihoterapie a pacienţilor diagnosticaţi cu cancer; grupuri de suport-cancer colorectal şi cancer de sân; evaluare clinică – persoane cu obezitate şi tulburări de comportament alimentar; evaluări psihologice, consiliere psiohologică şi psihoterapie pentru victimele torturii, solicitanţilor de azil şi refugiaţilor.
buna ziua,
va rog sa imi spuneti daca oferiti ajutor la domiciliu pentru mama mea care are 87 ani si dementa in stadiu avansat, sta doar in pat si mananca foarte putin.
E nevoie din cand in cand de asistenta medicala.
multumesc
Delia
Contactați:
Mihaela Lese –– e-mail: mihaelalese@yahoo.co.uk
Fundatia Valens – e-mail: fundatiavalens@yahoo.com
tel: 0362 805 506