Florin Tătaru analizează starea municipiului Baia Mare

0
512

Vineri, 1 aprilie a.c., a avut loc conferinţa de presă a Partidului Social Democrat la care a participat, alături de preşedintele PSD Maramureş, Gabriel Zetea, şi preşedintele interimar al PSD Baia Mare, Florin Tătaru, deputat în Parlamentul României. Domnul deputat Florin Tătaru a abordat mai multe teme politice ale momentului de precampanie electorală, a analizat derapajele pe care primarul de municipiu le are şi a tras semnale de alarmă, care, înţelese, ar ajuta activitatea acestuia. Punctăm mai jos câteva idei desprinse din luarea de cuvânt a domnului deputat Florin Tătaru.

Scrutin democratic, în premieră

„În data de 10 aprilie 2016, vom organiza primul scrutin, care este o premieră naţională, primul scrutin universal pentru alegerea unui preşedinte de organizaţie teritorială fie că este judeţeană, municipală sau locală. Aceasta este forma cea mai democratică pe care PSD a introdus-o în noul statut, aceea de a transfera responsabilitatea până la nivelul fiecărui membru în alegerea preşedintelui. Acest lucru dă, din punctul meu de vedere, o greutate în plus fiecărui membru, oferind posibilitatea unei democraţii participative ce va da noilor preşedinţi de organizaţie legitimitatea şi responsabilitatea de a conduce organizaţia pe criterii de performanţă, de transparenţă şi meritocraţie”.

Derapaje pe toată linia

„Capitala Culturală Europeană 2021” este pentru municipalitate, pentru oraşul Baia Mare şi pentru noi toţi un test de oportunitate şi în acelaşi timp de demnitate. Subliniez acest lucru deoarece am constatat o reacţie stupefiantă a actualului edil, ce şi-a exprimat o intenţie umilitoare pentru comunitatea băimăreană! Acest edil s-a pornit într-o acţiune de umblat cu jalba-n proţap pe la municipalităţile înscrise în competiţie: Cluj-Napoca, Timişoara, Bucureşti, de a renunţa în favoarea Băii Mari la candidatura pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021. E fără precedent aşa ceva în Europa. Ştim că se încearcă o asociere cu oraşul Mons din Belgia. Dar trebuie făcute câteva precizări aici. Prima, şi cea mai importantă, este aceea că edilul din Mons nu a cerut celorlalte oraşe să renunţe la candidatură, ci celelalte oraşe au făcut asta în mod benevol. De ce au făcut asta? Pentru că au recunoscut în acest mod importanţa pe care Elio di Rupo, premierul Belgiei, a avut-o în unificarea acestei ţări, care vreme de 500 de zile nu a avut guvern şi nu a avut conducere. Acest lucru l-a realizat Elio di Rupo, social-democratul Elio di Rupo, printr-un guvern de uniune naţională. În aceste condiţii trebuie să nu uităm că România nu e Belgia. Baia Mare nu e Mons. Iar primarul Băii Mari nu este Elio di Rupo”, a punctat deputatul PSD Florin Tătaru.

Cu grijă şi delicateţe: Atenţie la DNA!

Un al doilea subiect de pe agenda locală şi totodată un alt derapaj al actualului primar, analizat de deputatul Florin Tătaru, este cel al folosirii în scop electoral a serviciilor publice şi a reprezentanţilor Primăriei municipiului.
„Voi porni de la un recent comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în care un edil în funcţie, citez: «a obţinut avantaje nepatrimoniale constând în capital electoral». În acest context şi raportat la acţiunile «Baia Mare curată» – organizată împreună cu societatea DRUSAL şi «Baia Mare respiră» – organizată împreună cu societatea ROMPREST, mediatizate în presa locală ca, citez: «Primarul Cherecheş împreună cu Municipiul Baia Mare…» – solicit explicaţii publice primarului Băii Mari dacă:
1. Serviciile prestate de cei doi prestatori (DRUSAL S.A. şi ROSAL S.A.), desfăşurate sub egida acţiunilor mai sus menţionate, fac obiectul contractului dintre aceşti prestatori şi Municipiul Baia Mare? Dacă da, ne aflăm în situaţia în care primarul municipiului Baia Mare foloseşte în interes personal şi în interes electoral banii publici, ai dumneavoastră, ai tuturor, prin modul în care sunt folosite serviciile celor două societăţi. Vă aduc aminte că nu este primul caz de acest gen!
2. Dacă acţiunile prestate sub egida «Baia Mare curată» şi «Baia Mare respiră» nu fac parte din contractul pe care cele două societăţi îl au încheiat cu municipalitatea, solicit primarului de Baia Mare să ne arate sursele de finanţare ale celor două acţiuni şi mai ales care este contribuţia lui personală, care este obligatoriu a exista, în contextul în care este formulată acţiunea, citez din nou: «Primarul Cherecheş împreună cu Municipiul Baia Mare». Aştept răspuns public la aceste chestiuni, pentru că, din păcate, la o adresă depusă în acelaşi context, vizavi de o vizită efectuată în carterul Ferneziu, la care au participat din nou reprezentanţii DRUSAL, ROMPREST, VITAL şi personal din aparatul Primăriei şi care, dintr-o şedinţă de lucru, s-a transformat într-o vizită electorală, nici până acum primarul Băii Mari nu a răspuns”, a conchis Florin Tătaru, preşedinte interimar al PSD Baia Mare.
A consemnat Dorin DOBROTĂ

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.