Baia Sprie, reper în memorialul suferinţei

0
456

Casa de Cultură din Baia Sprie (director Andrei Bărbos) a găzduit premiera filmului documentar SUFERINŢA DIN ADÂNCURI, realizat de Ioan Chertiţie şi Mircea Mureşan (reprezentând Asociaţia Pro Activ Memoria). Omagiul adus sutelor de deţinuţi politic condamnaţi la temniţă grea în coloniile de muncă din minele Baia Sprie, Cavnic, Nistru constituie un recurs la memoria recentă a unei epoci de teroare, ce s-a manifestat în “Triunghiul morţii” şi pe întreg spaţiul românesc, devenit o mare temniţă. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa preşedintelui AFDPR, Octav Bjoza, a preşedintelui executiv al  IICCMER, Radu Preda, precum şi a procurorului militar col. dr. Viorel Siserman, de la Parchetul Militar Cluj-Napoca.
Filmul “Suferinţa din adâncuri” dezvoltă o temă gravă, reprezentând o contribuţie semnificativă, complementară celebrului serial de televiziune “Memorialul durerii”. Grigore Pepene, ţăran de 85 de ani, originar din Vrancea, supravieţuitor al prigoanei comuniste, a relatat cu emoţie despre forţa care le-a dat-o credinţa în Dumnezeu şi în idealul de libertate. Practic, temniţa le-a oferit zecilor de mii de deţinuţi şi deportaţi un prilej de mărturisire, smerenie şi desăvârşire spirituală, cum mărturisea ieromonahul Justin Pârvu.
Ing. Saşa Nicolici, preşedintele Asociaţiei Prietenii Armoniei, a felicitat demersul Primăriei Baia Sprie şi implicarea personală a primarului Vasile Dorin Paşca în demersul de iniţiere a unui Memorial al Suferinţei de sub Dealul Minei, ca proiect european de dezvoltare a turismului cultural, în acest oraş încărcat de istorie.
Filmul constituie un document ce trebuie asumat şi generaţiile viitoare nu au voie să uite ce s-a întâmplat. Cei ce-şi uită istoria riscă să fie condamnaţi s-o retrăiască! (A.B.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.