Legea dării în plată a trecut de Parlament

0
552

– doar o decizie a Curţii Constituţionale o mai poate întoarce de la promulgare • debitorii cu greutăţi la plata ratelor vor putea preda băncii cheile casei în 15 zile de la promulgare –

Parlamentarii au votat cu 207 voturi pentru, o abţinere şi un vot împotrivă, ultima variantă a Legii „privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite”. Legea urmează a fi trimisă Preşedinţiei pentru promulgare.
Preşedintele Klaus Iohannis are la dispoziţie 10 zile pentru promulgare, dar nu mai poate întoarce legea în Parlament spre reexaminare, în schimb poate să facă o sesizare la adresa Curţii Constituţionale. Acest lucru ar putea fi făcut şi de avocatul poporului, 50 de parlamentari sau 25 de senatori şi 25 de deputaţi. Dacă legea va fi promulgată va deveni operaţională după 15 zile.
După intrarea în vigoare a legii, debitorii pot returna băncii imobilul adus drept garanţie, la contractarea unui credit, după care datoria lor faţă de bancă se va stinge, chiar dacă valoarea imobilului este mai mică decît cea a creditului contractat. Au fost aduse şi cîteva amendamente, care au fost votate în plenul Camerei Deputaţilor.
• Deputaţii din Comisia Juridică au fost de acord să scoată programul „Prima Casă” din Legea dării în plată, iar plafonul creditului până la care se va aplica Legea dării în plată ajunge la 250.000 euro.
• Şi amendamentul ca Legea dării în plată să se aplice doar pentru creditele folosite pentru cumpărarea de locuinţe sau pentru terenuri cu destinaţia de locuinţă a fost votat în Comisia Juridică a Camerei.
• Legea se va aplica asupra tuturor celor care au un credit contractat în condiţiile de mai sus, inclusiv a celor care au intrat deja în executare silită sau a celor la care executarea silită s-a încheiat.

Cât costă darea în plată din perspectiva BNR?

Conform raportului de stabilitate financiară prezentat de Banca Naţională, 97.500 de ipoteci s-au devalorizat accentuat în perioada de criză şi s-ar califica la Legea dării în plată. Diferenţele dintre valoarea actuală a imobilelor şi cea a creditelor acordate este de circa 8,2 miliarde lei. Cum 5,4 miliarde lei au fost deja aprovizionaţi de sistemul bancar, introducerea plafonului de 250.000 euro în Legea dării în plată reduce pierderea posibilă a sistemului bancar la circa un miliard de lei, adică 220 milioane euro.

Băncile din România contestă legea

Reprezentanţii băncilor din România susţin că au luat act de aprobarea Legii privind darea în plată de către Parlament, însă avertizează cu privire la impactul negativ pe care această lege îl va avea asupra economiei în ansamblul său şi solicită instituţiilor abilitate să sesizeze Curtea Constituţională pe încălcarea dreptului de proprietate şi caracterul retroactiv al acesteia.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.