Litotritorul a intrat în funcţiune la Spitalul Judeţean de Urgenţă Baia Mare

0
1368

La sfârşitul anului 2015, în Spitalul Judeţean ”Dr. Constantin Opriş” Baia Mare a fost adus un nou aparat medical. Este vorba despre un litotritor şi este o premieră la nivelul spitalelor publice, deoarece aparatul va ajuta la spargerea pietrelor din rinichi sau ureter, care au o mărime de până la 2 cm (între 5 mm şi 20 mm), fără a fi necesară intervenţia chirurgicală. Deşi documentele pentru obţinerea autorizaţiei au fost depuse la CNCAN încă din cursul lunii octombrie 2015, autorizaţia finală a ajuns abia la începutul lunii mai 2016.
În Baia Mare a ajuns un medic din Dortmund, partener al firmei care a produs litotritorul, care a explicat că la spitalul unde el activează, foloseşte exact acest model de litotritor, iar rezultate sunt remarcabile.
Cei cinci medici ai Secţiei Urologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Dr. Constantin Opriş” Baia Mare vor fi instruiţi, până vineri, în cadrul unui training susţinut de dr. Ben DL Guido, care va supraveghea primele proceduri aplicate cu litotritorul, a explicat medicul-şef al Secţiei de Urologie, dr. Liviu Dragomir.
Începând de marţi, aparatul este pus la dispoziţia publicului larg, urmând să fie trataţi, în medie, şase – şapte bolnavi pe zi. Dr. Cristian Moldovan, medic specialist urolog, a explicat că este unul dintre cei care va folosi cel mai mult procedura de litotriţie extracorporală în cazul pacienţilor care au pietre.
”Era o necesitate pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă, fiindcă până acum trimiteam pacienţii la Cluj, Târgu Mureş sau în alte zone. Pietrele pot fi reperate prin două metode: raze X sau ecograf, iar în acest moment ambele metode vor fi aplicate în spitalul nostru. Intervenţia în sine este cea mai puţin agresivă metodă de a scăpa de pietre şi sunt cazuri în care pacientul este tratat într-o singură şedinţă. Avantajul este acela că bolnavul nu este anesteziat, nu rămâne internat peste noapte în urma unei intervenţii chirurgicale, iar procedura de litotriţie extracorporală se face în regim ambulator”, a explicat dr. Cristian Moldovan, medic specialist urolog.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.