FDA: apariţia riscului cardiac, urmare a supradozei de loperamidă

0
532

Majoritatea problemelor cardiace grave apar la persoane care au folosit în mod intenţionat sau greşit doze mari de loperamidă. Mai mult de jumătate din cazurile cardiace grave raportate la FDA, au avut loc în intervalul 2010-2015. Standardele toxiologice şi radiografiile de droguri opioide nu includ un test pentru loperamide.

„Majoritatea raportărilor de probleme cardiace grave au apărut la persoane care au folosit în mod intenţionat sau greşit doze mari de loperamida în încercarea de auto-tratare a simptomelor de sevraj de opioide sau pentru a atinge un sentiment de euforie”, a remarcat Food and Drug Administration (FDA) într-un comunicat despre protecţia împotriva drogurilor.
Loperamida este un agonist opioid, care acţionează în primul rând în intestin, dar, în doze mari, are efecte psihoactive. Acesta a fost recent recunoscut ca un drog de abuz şi este recomandat în forumurile de pe internet pentru tratarea simptomelor de sevraj. Luând loperamidă cu medicamente care interacţionează cu ea, inclusiv ranitidina (Zantac), riscul creşte considerabil. De asemenea, aceste combinaţii sunt adesea intenţionate în „încercările de a creşte absorbţia şi penetrarea acestuia prin bariera hemato-encefalică, de a inhiba metabolismul cu loperamidă şi de a spori efectele sale euforice”.
Problema pare să fi explodat în ultimii ani. Mai mult de jumătate din cele 48 de cazuri de probleme cardiace grave raportate la FDA, de când medicamentul a fost aprobat în 1976, au avut loc în intervalul 2010-2015. Dintre aceste cazuri, 31 au dus la spitalizare şi 10 la moarte. Cele mai grave cazuri au fost printre persoanele care iau de la 4 până la 100 de doze recomandate de loperamidă.
„Luaţi în considerare loperamida ca o posibilă cauză a unor evenimente cardiace inexplicabile”, atenţionează FDA  pe clinicieni. Standardele toxiologice şi radiografiile de droguri opioide nu includ un test pentru loperamide şi va reieşi un rezultat negativ în prezenţa loperamidei. Dacă se suspectează toxicitatea loperamidei, concentraţiile sanguine trebuie măsurate prin solicitarea în mod specific a ţestului de droguri, a sugerat FDA. Agenţia a constatat că medicamentele antiaritmice s-au arătat ineficiente în multe cazuri de torsade ale vârfurilor asociate cu loperamida.
FDA a declarat că va continua investigarea acestei probleme pentru a vedea dacă sunt necesare acţiuni suplimentare. (Sursa: Paginamedicala.ro)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.