Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş s-a întrunit în şedinţă extraordinară

0
548

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Maramureş s-a întrunit în şedinţă extraordinară marţi, 5 iulie, la Palatul Administrativ. Şedinţa a fost condusă de subprefectul Alexandru Bondrea, pe ordinea de zi figurând două puncte.
Primul punct a constat în evaluarea pagubelor înregistrate în judeţul Maramureş în urma ploilor abundente din perioada 24 mai – 29 iunie 2016. Cele mai importante stricăciuni s-au înregistrat în localităţile: Borşa, Dragomireşti, Strâmtura, Budeşti, Rozavlea, Poienile Izei, Copalnic Mănăştur, Dumbrăviţa, Coroieni, Vima Mică, Târgu Lăpuş, Ulmeni, Suciu de Sus, Mireşu Mare. Valoarea totală a pagubelor, înregistrate în 39 de sate, se ridică la suma de 7.440 mii lei. CJSU a adoptat Hotărârea nr. 4/2016 privind aprobarea Centralizatorului cuprinzând pagubele produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase în perioada 24 mai – 29 iunie 2016. Cele mai afectate localităţi au fost: Borşa, Suciu de Sus şi Coroieni.
Cel de-al doilea punct de pe ordinea de zi a constat în expunerea, de către ing. şef Stelian Ivaşcu (Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureş), a situaţiei în care se găsesc zidurile de sprijin ale albiei râului Săsar pe raza oraşului Baia Sprie. Această situaţie a fost agravată în ultimul timp de precipitaţiile abundente. Judeţul Maramureş nu s-a confruntat niciodată cu o cantitate atât de mare de precipitaţii, căzută într-un timp atât de scurt, precum cea din perioada 18 iunie – 4 iulie 2016, când s-au înregistrat debite de până la 152 l/s. Sunt afectate gospodăriile de pe str. Ştefan cel Mare şi străzile adiacente, cu atât mai mult cu cât la albia râului Săsar din această zonă nu s-au mai executat lucrări de investiţii din anii 2001-2007. În prezent, în urma demersurilor făcute, se are în vedere alocarea unor fonduri din partea Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa Cluj-Napoca, pe toată distanţa afectată. Pentru a evita inun­darea curţilor, se impune de urgenţă o intervenţie la consolidarea zidului de sprijin, pe o distanţă de 60 metri. Subprefectul Alexandru Bondrea s-a deplasat în zonă în cursul zilei de marţi, 5 iulie, pentru a lua la cunoştinţă despre situaţia curentă a stricăciunilor produse de ploi. În perioada următoare se vor face demersuri şi la administraţia centrală pentru primirea unui sprijin necesar rezolvării acestei probleme. (v.b.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.