Sighetu Marmaţiei. Cu mână de femeie, viceprimarul a ieşit la luptă!

0
816

În urmă cu 16 ani, Sighetul gri a început să prindă culoare graţie primei femei primar   ales după telerevoluţie.
De vreo 10 zile, municipiul dintre ape are primul viceprimar femeie din istoria sa.
Ieri, de dimineaţă, viceprimarul Sighetului, ing. Ildyko Bereş a bătut la pas străzile centrale ale aşezării, însoţită de o echipă de vreo 6 persoane.
Văd că umblaţi ”creanga”, doamnă viceprimar! Ce executaţi, de fapt?
– Facem o inventariere a clădirilor care necesită reabilitare. Să vedem care sunt ale Primăriei, care sunt proprietate personală,  care sunt închiriate sau subînchiriate, ce lucrări de reabilitare necesită fiecare pentru a da totuşi o faţă  oraşului. Cum observaţi, la momentul actual,  faţadele oraşului sunt dezastruoase, în mare măsură. Sunt numeroase blocuri de locuinţe şi clădiri  centrale cu tencuiala căzută sau scorojită. Sunt multe blocuri la care nu avem posibilitatea să intervenim noi, Primăria, pentru că este proprietate personală şi nu avem o pârghie prin care să-i obligăm pe cei care locuiesc acolo să facă lucrări de reabilitare a blocurilor. Mai mult, nu ştiu cum s-a aprobat ca în centrul oraşului, unde suntem acum (str. Traian), fiecare bloc să aibă acoperiş (şarpantă) diferit. Nu ştiu cum, de ani de zile, nimeni n-a observat că blocul acesta arată ca după război! Ne aflăm în sezonul estival, când Sighetul este asaltat de mii de turişti, care sunt convinsă că sunt dezamăgiţi de ceea ce văd.
– Totuşi, în spatele acestui bloc de la stradă, în cartierul Nucului, sunt câteva blocuri cu faţadele reabilitate. În unul dintre blocuri, locuiesc doar pensionari şi ei au fost primii care au anvelopat întreaga clădire, acum 7 ani,  dând un aspect normal şi plăcut zonei. Din păcate, mai sunt şi în alte cartiere blocuri în care doar la  unele apartamente s-a refăcut faţada. Acestea arată impecabil, celelalte din  vecini, nu! Cu cine hoinăriţi pe străzi în această acţiune?
– Noi facem această inventariere şi încercăm să anunţăm oficial persoanele în cauză să acţioneze în vederea reabilitării faţadelor. Vom organiza o întâlnire cu aceste persoane, fie că sunt proprietari sau chiriaşi, pentru a le impune realizarea unor lucrări de renovare pe un termen de câteva săptămâni, după care se va trece la aplicarea amenzilor. Alături de mine, pe teren sunt persoane competente din cadrul Primăriei, precum şi Ioan Şustic, directorul de la Urbana şi Marius Ierima, şeful Compartimentului Spaţiu Locativ.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.