Joi, 7 iulie 2016, a avut loc în Baia Mare (capela Episcopiei) întâlnirea de douăzeci de ani a celei de-a treia generaţie de absolvenţi ai Institutului Teologic „Ep. Dr. Alexandru Rusu” din Baia Mare.
Astfel, opt din cei cincisprezece absolvenţi din generaţia 1996 s-au întâlnit cu profesorii lor şi, împreună cu Preasfinţitul Vasile Bizău, au celebrat Sfânta Liturghie în capela de la parterul Episcopiei: „Celebrarea liturgică este cea care ne oferă spaţiul cel mai potrivit pentru a-i mulţumi lui Dumnezeu, pentru a citi, pe de o parte, providenţa divină şi a vedea cum aceasta lucrează în viaţa fiecăruia dintre noi; cum lucrează providenţa divină în Biserică şi în lume”, a afirmat Preasfinţitul la începutul omiliei rostite în cadrul celebrării.
Pe parcursul cuvântului de învăţătură, Ierarhul a invitat preoţii prezenţi ca, la douăzeci de ani de la absolvire a „primei etape de formare”, să facă un exerciţiu de aducere aminte a „ceea ce a fost un început a unei perioade”; iar, pe de altă parte, se poate „citi azi o activitate de douăzeci de ani în care generaţia dumneavoastră s-a implicat în a sluji Biserica”, a spus Arhiereul. Vorbind despre condiţiile dificile în care a început activitatea Bisericii în România după Revoluţie şi condiţiile precare în care au studiat şi au absolvit primele generaţii ale Institutului, iar apoi condiţiile de sărăcie în care au lucrat în primii ani de pastoraţie, episcopul a lansat un îndemn către preoţi: să nu uite situaţia în care şi-au început misiunea şi să încerce să recunoască „bogăţia” şi profunzimea sărăciei materiale: „Mulţi şi dintre dumneavoastră, cei din a treia generaţie, au început în condiţii foarte modeste şi de la o realitate atât de săracă încât doar sufletele credincioşilor erau averea cea mai de preţ. S-a pornit instituţional aproape de la nimic, de la celebrarea Sfintei Liturghii în locuri improvizate… de la lipsa inclusiv a veşmintelor liturgice şi a celor necesare cultului lui Dumnezeu… Toate acestea nu sunt atât de îndepărtate de noi, dar par a fi dintr-o altă lume, dintr-o altă etapă; dar cu toate acestea, ele sunt prezente şi este bine să ne însoţească în continuare cu acest spirit al sărăciei interioare în care doar providenţa poate să completeze şi poate să împlinească. Este bine să ne însoţească în continuare tot ce înseamnă această dependenţă totală de providenţă şi de Dumnezeu, pentru că în măsura în care găsim în noi înşine acea disponibilitate interioară pentru o dedicare totală şi pentru o mulţumire adusă lui Dumnezeu şi a sluji, în condiţiile date, lui Dumnezeu, în curăţenia inimii şi în modestia vieţii, în acea măsură, providenţa îşi face pe mai departe lucrarea în viaţa dumneavoastră ca şi preoţi, în viaţa Bisericii…”, a spus Preasfinţitul.
La sfârşitul Sfintei Liturghii s-a celebrat Parastasul pentru toţi cei plecaţi la Tatăl din această generaţie: colegi, profesori şi credincioşi care au avut la inimă studenţii institutului.
Întrucât, din motive personale, pr. Mesaroş Simion, rector al Seminarului în acea perioadă, nu a putut participa la întâlnire, mesajul lui pentru absolvenţi a fost rostit de către părintele dr. Mircea Manu: „Trăiesc cu o plăcută emoţie amintirea acelor ani trăiţi împreună. Aşa cum am făcut şi atunci când eraţi studenţi, aşa cum am făcut-o în toţi cei douăzeci de ani care s-au scurs astăzi, rămânem şi pe viitor cu privirile şi cu gândurile îndreptate spre modelele ideale ale celor doisprezece cavaleri ai Bisericii Greco Catolice şi a tuturor celor mulţi care au rămas alături de ei în anii tulburi ai comunismului în apărarea identităţii noastre”. Părintele Manu a citit catalogul şi a înmânat fiecărui absolvent câte o diplomă şi un volum din Memoriile părintelui Mesaroş, ultima sa publicaţie.
„Două emoţii foarte puternice m-au încercat în timpul evenimentului de azi: emoţia bucuriei reîntâlnirii colegilor care activează momentan în mai multe Eparhii şi pe de altă parte, sentimentul de mulţumire, de aducere aminte a profesorilor, a celor care ne-au format, care au fost călăuze pentru noi şi adevăraţi vectori în pregătirea noastră iniţială”, a afirmat pr. Gabriel Horţ, paroh de Şişeşti.