Băseştiul lui „badea George” şi întreaga „Ţară a Codrului” sub semnul sărbătorii

0
442

diplomă de cetăţean de onoare vrednicului arhiepiscop Irineu

Pitoreasca aşezare de sub măgura Codrului, care a dat neamului românesc pe marele amfitrion George Pop, a dat încă o dovadă de împlinire pe această viguroasă rădăcină; un fiu al Băseştiului a atins o înaltă culme de carieră ecleziastică, aceea de arhiepiscop de Alba Iulia, vatra vechii Mitropolii Ortodoxe a Ardealului.
I.P.S. Irineu s-a născut aici, la Băseşti, în zi de vară, 2 iulie 1953, primind la Botez numele Ionel. A fost crescut şi educat în spirit de evlavie şi profundă credinţă ortodoxă de către părinţii săi Dumitru şi Rozalia iar apoi de către o mulţime de dascăli care, fără excepţie, i-au remarcat silinţa pentru învăţătură şi i-au acordat întotdeauna diplome de excelenţă.
Drept răspuns vocaţiei sale, a urmat cursurile Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, absolvit în 1973 ca şef de promoţie iar în 1978 absolvă cursurile Institutului Teologic Universitar din Bucureşti, cu titlul de „Licenţiat în Teologie” şi calificativul „excepţional”.
Alege să intre în sînul călugăresc la 1 august 1978 la Mănăstirea Sinaia (jud. Prahova) primind numele Irineu şi desfăşoară aici o bogată activitate pastorală precum şi aceea de ghid-muzeograf pentru acest prestigios moment din opera marelui voievod creştin şi martir Constantin Brâncoveanu.
Cariera teologică s-a întregit cu înalte studii de teologie morală şi etică socială parcurse la Princeton (S.U.A.).
Reîntors în ţară, la 30 august 1988, a revenit în activitatea sacerdotală la Mănăstirea Sinaia, finalizînd aici teza de doctorat cu tema „Chipul lui Hristos în viaţa morală a creştinismului”. În ziua de 21 noiembrie 1990 este instalat pentru mai bine de două decenii în înalta demnitate de Episcop-vicar al Episcopiei Clujului cu titlul „Bistriţeanul”. Din această aleasă demnitate a reuşit să parcurgă o densă carieră teologică şi misionară cu roade pentru ortodoxia din România şi de pretutindeni. Şi a confirmat zicala latinească „scripta manent” concretizînd negru pe alb peste 200 de studii şi articole.
Iată că după anterioare recunoaşteri ale acestor merite precum Ordinul „Meritul Cultural” în gradul de Comandor, în 2004, „Cetăţean de Onoare al Municipiului Cluj-Napoca în 2009, titlul de „Profesor Honoris Causa” al Universităţii de aici în 2010, la 26 martie 2014 Regele Mihai I al României îi acordă Ordinul „Coroana României în grad de Ofiţer” şi au fost mai multe, a venit acum rîndul comunităţii natale din istorica aşezare Băseşti, „Mica Romă de la Poalele Codrului” care prin rîvna d-lui primar Ioan Călăuz, i-a acordat prea bine meritatul titlu de „Cetăţean de Onoare” al comunei. Cum era firesc, după Sfînta Liturghie săvîrşită în Biserica Satului s-au prăznuit cu toţii la Căminul Cultural. Aici, a excelat într-un recital mai deosebit neobositul interpret al melosului românesc din Ardeal,  me­reu acelaşi Nicolae Sabău.
Ţara Codrului mai „naşte oameni!”

Emil DOMUŢA

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.