Festivalul Internaţional Coral „Liviu Borlan”, ediţia a VI-a • În Baia Mare, nimeni nu este anonim!

0
1117

Ieri, a debutat, în Baia Mare, cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional Coral “Liviu Borlan. O poveste muzicală cu oameni, locuri, cântece şi muzică bună, începută în 2011 şi continuată de Corala ARMONIA şi Prietenii ARMONIEI.
Cum era de aşteptat, prima zi a Festivalului Internaţional Coral „Liviu Borlan” a fost plină de muzică şi bucurie. După şedinţa tehnică a juriului, a urmat conferinţa de presă, în cadrul căreia a avut loc şi tragerea la sorţi a ordinii de intrare în concurs a corurilor înscrise, care vin din Bulgaria, Polonia, Serbia şi România.
arhangheliiDirijorul Voicu Enăches­cu, preşedintele juriului, directorul artistic Andrea Angelini, din Italia, membrii juriului – Innesa Bodyako, din Belarus, şi Marcin Tomcsak, din Polonia, dirijorii Petrică Covaciu şi Dorin Kladni au vorbit despre importanţa acestui festival, despre organizarea impecabilă şi jurizarea după criterii stricte, despre frumuseţea muzicii, care face oamenii mai buni şi mai prietenoşi.
alt-cor3Începând cu orele 16, în faţa unui juriu format din reprezentanţi ai şcolilor de muzică din România, Polonia, Belarus şi Republica Moldova, sala de spectacole a Casei Tineretului a răsunat de muzică. Cei care au fost la spectacolul-concurs, au văzut ce minunat au sunat în glasurile coriştilor creaţiile lui Liviu Borlan, precum „Eroii de pe Someş”, „Doina lui Lucaciu”, „La altarul credinţei străbune”, „Lasă mândră că-i vedea”, „Suită de cântece vechi din Maramureş”, „Ceteruică din trei lemne”, „Haia, haia”, alături de creaţíi universale sau de prelucrări folclorice din zonele de unde vin corurile.
După evoluţia concurenţilor a urmat premierea secţiunii compoziţie, o idee binevenită, care vine să apropie compozitorii tineri de corurile de amatori, care au nevoie de reînnoirea repertoriilor, cu care să-şi îmbogăţească programele de concerte şi concursuri. Secţiunea compoziţie a fost organizată de Asociaţia Prietenii Armoniei, în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi Asociaţia Naţională Corală din România, cu un juriu al cărui preşedinte a fost profesorul Dan Buciu.
alt-cor5Privind în urmă putem spune că fiecare ediţie a fost un parcurs frumos, cu muzică de calitate, cu pasiune pentru interpretarea ei, cu mesaje de bucurie, credinţă şi speranţă. Aşa este şi ediţia 2016. Cu formaţii corale din Bulgaria, Polonia, Serbia şi România. De la Sofia, la Kikinda, de la Sopot la Tămaia, de la Kalisz, la Deva, de la Baia Mare la Fălticeni, corurile au demonstrat că nici o bucurie nu o întrece pe cea izvorâtă din frumuseţea muzicii. Fiindcă muzica s-a împletit şi se împleteşte cu viaţa omului, exprimându-i cele mai profunde trăiri, sentimente şi gânduri.
Astăzi îi vom cunoaşte pe câştigători. Într-un spec­tacol de gală derulat la Teatrul Municipal.
În ziarul de luni vom reveni cu aspecte de la Gala de premiere.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.