Prof. univ. Nicolae Iuga a publicat o carte de filosofie în Germania

0
453

Cea mai recentă carte semnată de universitarul Nicolae Iuga este scrisă în limba franceză, se intitulează Essais éthiques et politiques şi a fost publicată la o editură de prestigiu internaţional din Germania, Edition Universitaire Européenne, Saarbrücken, 2016.
După cum îi arată şi titlul, cartea reuneşte un număr de patru eseuri ample, pe teme precum: L’Eudémonisme d’Aristote – de l’antiquité à la contemporanéité, A partir des idées morales du christianisme primitif jusqu’aux idées politiques de St. Augustin, Sur la possibilité et la nécessité d’une ”éthique globale” dans la vision de Hans Küng şi La théorie des effets pervers.
Eudemonismul lui Aristotel, respectiv concepţia despre fericire este o temă de meditaţie filosofică perenă, tratată de către profesorul Nicolae Iuga în diacronia ei, de la renumitul filosof al antichităţii şi până în postmodernism, când dorinţa de a fi fericit, legitimă pentru fiecare om, poate să devină o ţintă pentru practici politice lipsite de orice scrupul moral, o pârghie pentru manipularea economică şi politică. Apoi sunt examinate structural trăsăturile esenţiale ale moralei pure a creştinismului primar şi împrejurările istorice prin care acest cod etic, voluntarist şi subiectivist în sine, devine practic un veritabil manual de organizare politică a societăţii occidentale, prin De civitate Dei a Sfântului Augustin, pattern politic valabil mai bine de o mie de ani, de la sfârşitul antichităţii romane şi până la Revoluţia Franceză. În fine, opinia autorului nostru despre posibilitatea şi necesitatea unei „etici globale” este expusă aici în mod tranşant.  O nouă ordine globală fără un nou ethos global pare să fie lipsită de şanse. Acest ethos, înţeles ca un minimum necesar de valori etice, criterii şi atitudini fundamentale este strict necesar umanităţii pentru a supravieţui. Este evident că un viitor ethos global nu se va putea construi făcându-se abstracţie de religie în general. Nu este vorba de o singură religie, ci trebuie să fie avute în vedere mai multe dintre religiile mari existente, viabile până în prezent.
O carte deosebit de interesantă şi actuală, care poate fi consultată de către cei interesaţi inclusiv accesând site-ul Editurii: https://www.editions-ue.com.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.