De la 1 noiembrie Adeverinţele de venit şi certificatele de atestare fiscală vor fi online

0
501

O propunere de modificare a legislaţiei actuale, făcută de Ministerul Finanţelor, arată că, din această toamnă, adeverinţele de venit şi certificatele de atestare fiscală vor putea fi cerute şi transmise online către instituţiile publice beneficiare.
Concret, de la 1 noiembrie 2016, ANAF va pune la dispoziţie celorlalte instituţii publice, inclusiv primării, pe bază de protocol de schimb de informaţii, pârghiile necesare în vederea transmiterii, în format electronic, a documentelor ce atestă situaţia fiscală a contribuabililor, în vederea acordării, de către instituţiile respective, a unor drepturi legale – se arată în comunicatul Finanţelor.
Implementarea noului sistem creează premisele eliminării prezenţei unui număr semnificativ de contribuabili la ghişeele fiscului ţinînd cont de faptul că, anual, administraţiile fiscale eliberează, în medie, peste 5 milioane de adeverinţe de venit şi peste 300.000 de certificate de atestare fiscală.
Pentru aplicarea acestor prevederi, este în curs de elaborare un proiect de ordin al preşedintelui ANAF.
Exemple de aplicare:
În cazul certificatului de atestare fiscală: O instituţie sau autoritate publică lansează o procedură de achiziţie publică, în desfăşurarea căreia este necesară prezentarea de către potenţialii ofertanţi (persoane fizice sau juridice) şi a unui certificat de atestare fiscală.
În prezent: certificatul de atestare fiscală se solicită de către persoana fizică sau juridică, prin depunerea unei cereri la organul fiscal central competent. După emiterea acestuia, persoana fizică sau juridică în cauză revine la sediul organului fiscal central pentru a i se înmâna acest act administrativ şi a-l prezenta instituţiei sau autorităţii publice care l-a solicitat.
După modificare: pe bază de protocol de schimb de informaţii, instituţia sau autoritatea publică va solicita, în mediu electronic, organului fiscal central competent, emiterea certificatului de atestare fiscală şi, tot în formă electronică, acesta va fi transmis instituţiei sau autorităţii publice solicitante.
Astfel se va elimina deplasarea şi timpul pierdut de către persoana fizică sau juridică în cauză, atât la sediul organului fiscal central, cât şi la sediul instituţiei sau autorităţii publice pentru prezentarea certificatului de atestare fiscală.
În cazul adeverinţelor de venit: În vederea soluţionării unei cereri depusă de o persoană fizică pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei de domiciliu/reşedinţă, o autoritate publică locală solicită persoanei fizice în cauză, prezentarea unei adeverinţe de venit.
În prezent: adeverinţele de venit se solicită de către persoana fizică, prin depunerea unei cereri la organul fiscal central, iar după emiterea adeverinţei de venit, persoana fizică în cauză, revine la sediul organului fiscal central pentru a i se înmâna acest act administrativ şi a-l prezenta autorităţii publice locale care a solicitat-o.
După modificare: pe bază de protocol de schimb de informaţii, autoritatea publică locală va solicita direct, în mediu electronic, organului fiscal central, emiterea adeverinţei de venit şi, tot în formă electronică, aceasta va fi transmisă autorităţii publice locale. Avantajul: În această situaţie, se va elimina deplasarea şi timpul pierdut de către persoana fizică în cauză la sediul organului fiscal central, cât şi aglomeraţia produsă la organele fiscale centrale, având în vedere că aceste ajutoare se acordă pe o perioadă de timp determinată.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.