Turişti germani şi francezi printre cumpărătorii de produse tradiţionale

0
1373

Centrul Vechi al municipiului Baia Mare a devenit în cele trei zile de Festivalul Castanelor, spaţiul produselor tradiţionale. Meşteri populari şi producători tradiţionali din diferite zone ale ţării au încercat să-şi atragă clientela şi să-i convingă pe cumpărători că tradiţia trebuie continuată. Printre vizitatori s-au numărat şi germani şi francezi.

Produse la preţ de producător

La standurile din Centrul Vechi au putut fi admirate şi cumpărate preparate din carne sau lapte, fructe şi legume autohtone, dar şi cămăşi sau costume populare, ii româneşti, baticuri, cojoace sau papuci din piele de miel, sticle ornate frumos sau săpunuri naturale. Alţii încearcă să retrezească în conştiinţa maramureşenilor bucuria şi mândria de a fi români, aşa că au expus spre vânzare tricolorul sub diferite forme. În plus, pe un tricolor era inscripţionat mesajul „Nu uita că eşti român”. Oferta a fost una diversificată, iar preţurile accesibile. Mulţi dintre producători au preferat să comercializeze lucrurile la preţ de producător. Printre comercianţi s-au numărat persoane care au venit pentru prima dată la Festivalul Castanelor. Este cazul unei familii din judeţul Hunedoara care a venit cu obiecte de ceramică lucrate manual. „Suntem din judeţul Hunedoara, de la Cărpiniş. Am venit cu ceramică decorativă lucrată manual la roată, modelat manual, pictat manual. Este primul an când venim. A trecut lumea, le-a plăcut mult. Unii vor reveni. Eu şi soţul le facem, le vindem. Sunt preţuri de producător, în magazin nu ar fi la acest preţ”, a spus unul dintre producători, Cristina David. O altă familie, din Cluj-Napoca, a venit pentru al doilea an consecutiv cu produse din blană şi piele. „Suntem din Cluj. Am adus cojoace, haine de piele, papuci, vestuţe, toate din piele de miel. Soţul din 1971 se ocupă cu această meserie. A cumpărat lu­mea, mai puţin, dar probabil că e ceva nou. Suntem totuşi mulţumiţi. Am fost şi anul trecut. Preţurile pornesc de la 15 lei şi ajung la 900 de lei”, a arătat Rodica Felecan.

produse-traditionaleTradiţia trebuie continuată

Printre producătorii veniţi din alte colţuri ale ţării s-au numărat şi cei maramureşeni. Astfel, Mihaela Tibil vrea ca prin cămăşile şi iile lucrate de ea să îi înveţe pe maramureşeni că e important să iubească tradiţionalul şi să ducă mai departe tradiţia. „Am mai fost în urmă cu doi ani cu costume din zona Chioarului. Toate sunt cusute de mine. Sperăm să se ducă tradiţia mai departe. Preţurile sunt de la 700 la 1.000 de lei. Depinde de model, de cămăşi de bărbaţi sau de femei, ii de femei. Am şi vândut din ele. Au fost şi ceva străini. De câţiva ani lucrez. De când am fost mică mi-a plăcut lucrul de mână şi îmi place în continuare”, a afirmat Mihaela Tibil din Berchezoaia.

Străini la standurile meşterilor populari

Pe la standuri au trecut şi turişti străini care au fost încântaţi să cumpere direct de la producătorii locali. „Au fost persoane din Germania, doi turişti care erau foarte încântaţi de oraşul nostru şi de produsele de aici. Erau încântaţi că pot să găsească lucruri frumoase în România. A fost un cumpărător şi din Franţa. Sunt impresionaţi, deoarece li se pare oarecum surprinzător să găsească producători locali care realizează lucruri frumoase. Chiar cei din Germania se arătau încântaţi că pot să găsească ceva mai deosebit în România şi pe care să scrie produs în România. Este greşit cumva să gândim că străinii au o părere proastă despre noi. Trebuie mai degrabă ca noi să dovedim că putem face lucruri frumoase”, a declarat un producător de săpunuri naturale, „faine”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.