Încurajez primarii şi directorii de şcoli să acceseze fonduri europene!

0
983

Am spus în repetate rânduri că una din cele mai bune soluţii pentru dezvoltarea României sunt fondurile europene. Din păcate, Baia Mare şi Maramureşul nu se află în top din punctul de vedere al ratei de absorb­ţie a fondurilor europene nerambursabile. Sunt convins că acest lucru se va schimba pentru judeţul nostru alături de primarii PSD şi alături de Preşedintele Consiliului Judeţean, Gabriel Zetea, care sprijină aceste proiecte necesare Maramureşului nostru drag.
Exact în această perioadă, respectiv între 13 septembrie – 15 noiembrie, se pot elabora şi depune de către unităţile de învăţământ proiectele pentru accesarea fondurilor europene din cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014 – 2020 – linia de finanţare „Şcoala pentru toţi”, respectiv linia de finanţare „Profesori motivaţi în şcoli defavorizate”. Aşadar, şcolile, liceele şi Ministerul Educaţiei trebuie să se concentreze pe pregătirea unor proiecte de calitate pentru a accesa cele 200 milioane de euro disponibile pentru reducerea şi prevenirea abandonului şcolar şi pentru atragerea de cadre didactice motivate în şcolile defavorizate şi în cele din mediul rural.
Pregătirea cererilor de finanţare este responsabilitatea managementului acestor unităţi de învăţământ şi nu este un demers care se realizează de pe o zi pe alta: necesită timp, cunoaşterea nevoilor şcolii şi ale comunităţii. Totuşi, încurajez directorii şcolilor să aplice proiecte pe aceste axe de finanţare, îi încurajez să ceară sprijinul primăriilor pentru că în fond, pentru a reuşi trebuie să depunem un efort comun în interesul comunităţii.
Desigur, un real dezavantaj este constituit de faptul că tot în această perioadă se desfăşoară şi concursul pentru funcţiile de directori ai unităţilor de învăţământ, ceea ce înseamnă că eforturile directorilor şi profesorilor se vor concentra şi spre acest concurs. Dacă în pofida tuturor semnalelor primite din rândul candidaţilor la acest concurs, Ministerul Educaţiei se încăpăţânează să bulverseze sistemul de învăţământ în mijlocul semestrului, poate că Ministerul Fondurilor Europene face un apel pentru amânarea concursului în vederea protejării intereselor de dezvoltare a României (creşterea ratei de absorb­ţie a fondurilor nerambursabile), mai ales că axele de finanţare au fost lansate foarte târziu. Poate că în ultimul moment, Guvernul României va da dovadă de responsabilitate întrucât aceste finanţări pot rezolva o problemă extrem de gravă şi reală a României – abandonul şcolar.
În plus,  se oferă spre finanţare pentru regiunea noastră peste 330 milioane euro pentru investiţii în educaţie, formare profesională, infrastructură şcolară – construcţia, modernizarea, reabilitarea, extinderea, echiparea şi dotarea (mobilier, calculatoare etc.) creşelor, grădiniţelor, şcolilor şi liceelor. Sunt bani de care şcolile din Maramureş au nevoie pentru că înseamnă condiţii bune pentru elevi şi mai ales respect faţă de cetăţeni!
Îi asigur atât pe directorii şcolilor/managerii de proiect cât şi pe primarii din teritoriu de toată susţinerea mea şi în numele PSD Maramureş mă ofer să îi ajut! Vreau să muncim împreună pentru un Maramureş mai bun şi pentru viitorul copiilor noştri!
semnatura-tataru_presedintepsd

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.