Hramul Bisericii Ucrainene din Sighet

0
864

Marţi, în frumoasă zi de  27 septembrie, după calendarul vechi  s-a prăznuit  Hramul Bisericii  Ortodoxe Ucrainene  ”Înălţarea Sfintei Cruci” din Sighetu Marmaţiei, păstorite de  preoţii dr. Nicolae Lauruc, consilier vicarial şi pr. Marius Lauruc. În prezenţa a sute şi sute de enoriaşi ucraineni, români şi maghiari din Sighet sau veniţi de pe văile Tisei, Ronişoarei Vişeului sau Ruscovei,  Sfânta Liturghie a fost oficiată de Prea Cucernicul pr. Ioan Piţura, Vicar General al Vicariatului Ortodox Ucrainean din România cu sediul la Sighetu Marmaţiei,  în fruntea unui  sobor de preoţi,  călugări şi diaconi ucraineni dar şi români din Vicariatul Ortodox Ucrainean din România, respectiv Protoieria Ortodoxă Română Sighet. Cuvântul de Învăţătură a fost rostit în limbile română şi ucraineană de către PC pr. Vicar General, iar preotul paroh dr. Nicolae Lauruc, consilier vicarial a mulţumit nu numai Vicariatului şi participanţilor, dar şi autorităţilor locale şi tuturor colaboratorilor. În Procesiune, cei 14 prelaţi şi enoriaşii au înconjurat de 3 ori biserica. După ce s-au miruit, participanţii au fost invitaţi la o agapă frăţească. Ieri dimineaţă sau în zilele premergătoare sărbătorii, s-au spovedit peste 300 de credincioşi de toate vârstele.
Vicariatul Ortodox Ucrainean din România cuprinde  toate parohiile ortodoxe ucrainene din România. Vicariatul cu  sediul în Sighetu Marmaţiei are două Protopopiate: Sighet (pentru credincioşii ortodocşi ucraineni din judeţul Maramureş) şi Lugoj (pentru credincioşii ortodocşi ucraineni din judeţele Timiş, Arad  şi Caraş-Severin. Vicariatul are în subordine 33 de parohii ucrainene cu 33 de biserici, 16 dintre acestea fiind în Maramureş.
Slujbele bisericeşti se ţin în limba ucraineană, dar şi română sau chiar slavonă, iar sărbătorile se ţin după calendarul vechi, Iulian
Vicariatul Ortodox Ucrainean din România este o unitate bisericească administrativă cu regim special misionar-pastoral, care are rolul de a coordona viaţa spirituală a credincioşilor ortodocşi  din România şi este subordonat direct .

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.