Conferinţă. Incluziunea socială şi Pachetul Anti-Sărăcie

0
396

Prefectul judeţului Maramureş, Sebastian Mihai Lupuţ a participat la conferinţa privind incluziunea socială şi Pachetul Anti-Sărăcie care a avut loc la Palatul Victoria din Bucureşti. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi Ministerul Fondurilor Europene, sub egida Cancelariei Prim-Ministrului, Guvernul României.
Combaterea sărăciei impune o dimensiune socială, medicală, educaţională, politică şi economică. De aceea, pentru a oferi o plasă de siguranţă pentru persoanele expuse riscului de sărăcie şi excluziune socială, Guvernul a lansat anul acesta un pachet anti-sărăcie transpus într-o schemă integrată de măsuri şi oportunităţi corelată cu nevoi specifice fiecărei etape de viaţă. În cadrul conferinţei s-a precizat raportul de etapă privind măsurile adoptate în cadrul Pachetului Anti-Sărăcie şi impactul acestora, dar şi măsurile care ar trebui să fie asumate în perioada următoare.
La conferinţă au luat parte prim-ministrul Dacian Cioloş, ministrul muncii, Dragoş Pîslaru, ministrul fondurilor europene, Cristian Ghinea, ministrul educaţiei, Mircea Dumitru, ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu, ministrul finanţelor, Anca Dragu, secretari de stat, toţi prefecţii, directori ai agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă din mai multe judeţe, reprezentanţi ai unor organizaţii non-guvernamentale.
Dragoş Pîslaru, ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârst­nice, a declarat: “Nicio ţară nu poate progresa dacă nu înţelege că incluziunea nu este doar o chestiune de acţiune socială şi că orice cost pe care îl presupun serviciile sociale integrate, menite să sprijine şi să asigure incluziunea, este de fapt o investiţie. Faptul că acest Guvern a fost primul care a recunoscut că România are o problemă uriaşă din cauză că statul nu ştie de fapt care sunt problemele reale ale cetăţenilor lui aflaţi în situaţii vulnerabile, şi că din acest motiv nici nu are cum să intervină corect, este doar un prim pas făcut în direcţia schimbării. Dacă toate măsurile pe care le-am gândit prin Pachetul Anti-Sărăcie nu vor fi continuate, respectiv dacă nu vom migra de la o politică axată pe beneficii, la una axată pe servicii, nu vom putea vorbi de dezvoltarea României.”
Prim-ministrul Dacian Cioloş a punctat: “Este momentul să vorbim despre rezultate. Aşa cum ne-am asumat cu aproape zece luni în urmă, avem veşti bune şi progrese consistente pentru cei supuşi riscului de sărăcie, indiferent de vârstă. Sărăcia are numeroase faţete în România şi Pachetul de măsuri pe care l-am lansat în februarie atinge toate punctele vulnerabile, venind cu soluţii. Prin iniţiativele din aceste luni ajutăm mai mulţi copii şi adulţi să obţină acte de identitate, încurajăm tinerii profesionişti să predea în şcoli defavorizate, facem posibil pentru mai mulţi copii să meargă la grădiniţă, acestea fiind numai câteva dintre rezultate. De­sigur, mai sunt multe de făcut, dar cel mai dificil este întotdeauna începutul. Odată deblocate mecanismele, odată ce fondurile şi procedurile sunt corelate şi puse pe roate, odată ce ministerele învaţă să lucreze împreună şi să îşi cumuleze resursele, se vor simţi mai multe efecte cu impact real în rândul celor mai vulnerabili.” (v.b.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.