Miniştrii de Externe ai României şi Ucrainei s-au întâlnit la Sighet

0
684

Sâmbătă după-amiază, Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu a efectuat o vizită la Sighetu Marmaţiei, împreună cu omologul său ucrainean, Pavlo Klimkin. Domniile lor au participat la o rundă de consultări bilaterale şi la ceremonia de dezvelire a bustului poetului ucrainean Taras Şevcenko (1814-1861), în cadrul unui eveniment organizat de Uniunea Ucrainenilor din România (UUR).

În parcul din faţa Bisericii Ucrainene Ortodoxe din Sighet (pr. paroh dr. Nicolae Lauruc) monumentul era străjuit de drapelele naţionale ale României şi Ucrainei. Imnurile Naţionale ale celor două ţări au fost interpretate de corul “Vocile Ronei” din comuna maramureşeană Rona de Sus, cu o populaţie preponderent ucraineană. Preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România, Nicolae M. Petreţchi a salutat prezenţa celor doi miniştri, a prefectului de Maramureş Sebastian Lupuţ, primarului Sighetului Horia Scubli, guvernatorului din Transcarpatia Ghenadii Moskal, liderilor din Congresul Mondial al Ucrainenilor, celorlalte oficialităţi din cele două ţări, dar şi celor care au donat bustul din bronz realizat în Ucraina.
Bustul dezvelit de cei doi miniştri a fost sfinţit de un sobor de preoţi în frunte cu preotul vicar Ioan Piţura, vicar general al Vicariatului Ortodox Ucrainean din România. Serviciul divin a fost oficiat în limbile română şi ucraineană. Discursurile celor doi miniştri şi ai celor 2 lideri mondiali ai ucrainenilor au fost traduse de diplomatul Teofil Redniuk, Însărcinat cu Afaceri ad interim al Ucrainei la Bucureşti.
bust-taras-sevcenkoŞeful diplomaţiei române a evidenţiat rolul emblematic al poetului Taras Şevcenko în afirmarea culturii şi a limbii ucrainene, precum şi importanţa minorităţii ucrainene din România şi a celei române din Ucraina ca punţi de legătură în relaţia dintre cele două ţări.
În cursul rundei de consultări bilaterale, cei doi miniştri au discutat despre priorităţile de dezvoltare a relaţiei dintre România şi Ucraina, aşa cum au fost convenite în cadrul vizitei comune din 6 mai 2016. Accentul a fost pus în principal pe cooperarea în domeniile economic, infra­structură, cooperare transfrontalieră, puncte de trecere a frontierei, contacte inter-umane şi în privinţa problematicii privind persoanele aparţinând minorităţilor naţionale.
Ministrul Lazăr Comănescu a încurajat totodată consolidarea cadrului juridic bilateral în măsură să susţină schimburile culturale, mobilităţile studenţeşti şi cooperarea în materie de educaţie, inclusiv prin recunoaşterea automată a diplomelor de studii. Şeful diplomaţiei române a evidenţiat sprijinul consecvent al României pentru parcursul european al Ucrainei, inclusiv pentru obţinerea unei decizii favorabile privind liberalizarea regimului de vize UE pentru cetăţenii ucraineni şi a confirmat faptul că România rămâne deschisă să acorde asistenţa necesară şi expertiză pe toate palierele pe parcursul procesului complex de reforme desfăşurat în Ucraina.
Dl Lazăr Comănescu „Este o deosebită plăcere pentru mine să mă aflu astăzi aici la Sighet, alături de omologul şi prietenul meu Pavlo Klimkin, în prezenţa reprezentanţilor de seamă ai comunităţii ucrainene din România şi ai distinşilor invitaţi. Doresc să mulţumesc Uniunii Ucrainenilor din România şi domnului preşedinte Nicolae Petreţchi pentru invitaţia de a participa la acest eveniment important în comunitatea locală, dar şi pentru relaţiile româno-ucrainene în ansamblul lor. Ţin să mulţumesc ministrului Klimkin pentru răspunsul prompt la propunerea mea de a marca împreună acest moment festiv aici, în Maramureş”.
taras-007Dl. Pavlo Klimkin a vorbit despre marele poet şi pictor Taras Şevcenko: “El a pictat Ucraina în calitate de pictor. În calitate de cobzar, el a cântat Ucraina. Fiind ucrainean autentic, el a visat Ucraina liberă. El şi-a încheiat viaţa în calitate de om liber, dar nu a ajuns să vadă Ucraina liberă. Însă eu tot timpul o să mă rog lui Dumnezeu să ne dea forţă să luptăm pentru Ucraina liberă. Să facem acele lucruri pe care le realizăm noi astăzi. Pentru mine este o mare onoare să fiu astăzi alături de dumneavoastră. Sunt fără margini recunoscător pentru această invitaţie. Dacă Taras Şevcenko ar fi fost în viaţă, ar fi fost fericit să vadă azi monumentul său legat cu cele două panglici în culorile celor două drapele naţionale ale României şi Ucrainei. Dumnezeu ne-a dat vecini buni: pe români. De-a lungul anilor noi nu am fost doar două naţionalităţi care locuiesc una lângă cealaltă, dar am devenit şi prieteni”- a mai spus ministrul ucrainean.
La sala “George Enescu” din localitate, UUR Maramureş (preşedinte Miroslav Petreţchi) a organizat în onoarea oaspeţilor un a spectacol de cântece şi dansuri ucrainene susţinut de grupuri şi formaţii artistice din judeţele Maramureş şi Suceava, dar şi din două oraşe din Ucraina. Spectacol la care ministrul Pavlo Klimkin a asistat până la final, când s-a oprit şi ploaia (ora 18).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.