Târgu Lăpuş – model peste hotare în domeniul salubrizării

0
598

Oraşul Târgu Lăpuş a fost declarat primul oraş „Zero Waste” din România, un statut la care aspiră multe administraţii publice locale din ţara noastră. Ceea ce s-a întâmplat aici în ultimii ani sub aspectul salubrizării menajere şi stradale este cu adevărat un lucru demn de luat în seamă. Administraţia locală a reuşit să aplice cu succes un proiect european care a generat un sistem eficient de gestionare a deşeurilor, un model de bune practici pentru restul autorităţilor publice.

Datorită acestui lucru, în perioada imediat următoare, reprezentanţi ai administraţiei lăpuşene vor participa la o consfătuire internaţională, organizată la Budapesta, acolo unde oraşul Târgu Lăpuş va fi dat iar ca exemplu de oraş “ZERO WASTE”. Localitatea este tot mai des prezentată, la consfătuiri tematice, drept una dintre cele mai responsabile comunităţi, în mod special din rândul celor care şi-au asumat strategia “ZERO WASTE” (Zero deşeuri), promovată de Comisia Europeană ca model de eco-inovare. Realizările administraţiei lăpuşene, sub aspectul rezolvării problemei deşeurilor, ţin de proiectul “ECO-SISTEM”, implementat prin Programul PHARE 2006-Coeziune Economică şi Socială. Proiectul, în valoare de 904.063 euro, a vizat colectarea selectivă a deşeurilor la sursă, pe fracţii: hârtie-metal, sticlă-material plastic, nereciclabile – DEEE.

Autogunoieră a Serviciului de Salubrizare
Autogunoieră a Serviciului de Salubrizare

În cadrul proiectului s-au achiziţionat trei autogunoiere de 20 mc, Euro 5, marca Mercedes, 716 containere zincate de 1,1 mc, 8.847 europubele de 120 de litri şi 1.320 de recipienţi compost pentru deşeurile biodegradabile. Ulterior s-au mai achiziţionat două compactoare: o autogunoieră Scania cu două compartimente de colectare şi capacitatea de 11,5 mc şi o autogunoieră Volvo de 11,5 mc. Pentru măturatul şi spălatul străzilor s-au achiziţionat două utilaje specializate. Ulterior, în anul 2010 s-a înfiinţat Serviciul de salubrizare, aprobându-se totodată şi Regulamentul de colectare selectivă la sursă, de la persoane fizice, agenţi economici şi instituţii, regulament prin care s-au stabilit şi sancţiuni în funcţie de gravitatea faptei – la persoane fizice (25-250 de lei), iar la agenţi economici şi instituţii (50-500 de lei). Acest proiect a condus la creşterea nivelului de colectare selectivă a deşeurilor, reducerea cantităţii deşeurilor depozitate, reducerea deşeurilor biodegradabile, diminuarea impactului depozitelor de deşeuri asupra mediului, reducerea cantităţii deşeurilor depuse necontrolat în mediul înconjurător. În plus, s-au obţinut şi licenţe specifice care au făcut din Serviciul public de salubrizare a oraşului Târgu Lăpuş, operator licenţiat pentru colectarea şi transportul deşeurilor. Concret, s-a ajuns la un grad de 85% de selectare a deşeurilor în condiţiile în care colectarea selectivă se realizează într-un procent de 40%, staţia de sortare şi tratare mecano – biologică – 30%, iar staţia de compostare deşeuri biodegradabile – 15%.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.