DIICOT • Coman Vasile – cercetat penal pentru alerta cu “bombă” de la Tribunalul Maramureş

0
668

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Maramureş s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de alarmare, prin orice mijloace şi fără un motiv întemeiat a organelor specializate, pentru a interveni în caz de pericol, a organelor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale sau de menţinere a ordinii publice cu privire la folosirea materialelor de orice fel, de natură să pună în pericol viaţa, integritatea corporală, prevăzută şi pedepsită prin art. 38, din Legea nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului.
În data de 23.11.2016 autori necunoscuţi au amplasat un pachet având aspectul şi elementele caracteristice unui dispozitiv exploziv confecţionat artizanal, format din 4 batoane cilindrice, un acumulator şi un indicator luminos, în incinta clădirii Tribunalului Maramureş.
În mai puţin de 12 ore de la momentul producerii evenimentului şi sesizării din oficiu, au fost descoperite şi strânse probe cu privire la fapta ce formează obiectul anchetei penale şi, totodată, identificat şi pus sub acuzare inculpatul Coman Vasile.
În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în data de 23 noiembrie 2016, în intervalul orar 08-09.10, inculpatul Coman Vasile a amplasat, într-un grup sanitar din incinta clădirii Tribunalului Maramureş, un pachet ce avea elementele unui dispozitiv explozibil improvizat compus din patru elemenţi cilindrici, interconectaţi prin fire conductoare, un acumulator, un led/bec luminos, acesta fiind descoperit de o persoană care a anunţat lucrători din cadrul IJJ Maramureş ce asigură paza şi controlul accesului la nivelul instituţiei.
Anterior, inculpatul Coman Vasile a suferit condamnări penale, cea din urmă fiind aplicată în dosarul nr. 2955/2014 a Tribunalului Maramureş pentru infracţiunea prevăzută de art. 51, alin. 1, din Legea nr. 161/2003 cu aplicarea art. 41, alin. 2, din Codul Penal (1969), iar în privinţa acestei pedepse s-a dispus suspendarea sub supraveghere a executării. Trimiterea sa în judecată pentru această infracţiune s-a făcut de către Biroul Teritorial Maramureş din cadrul DIICOT.
În prezent, datorită nerespectării obligaţiilor impuse pe perioada suspendării sub supraveghere, pe rolul Tribunalului Maramureş există înregistrat dosarul nr. 569/100/2016, având ca obiect sesizarea privind revocarea suspendării sub supraveghere a pedepsei al cărui termen de judecată a fost la data de 23.11.2016, ocazie cu care inculpatul a fost prezent.
La data de 24.11.2016 procurorii DIICOT Maramureş au dispus, faţă de inculpatul Coman Vasile, luarea măsurii controlului judiciar pentru o perioadă de 60 zile.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.