Problemele romilor, la Prefectură

0
377

O delegaţie formată din salariaţi în Serviciul Public Asistenţă Socială şi reprezentanţi ai comunităţilor de romi din Baia Mare a fost primită ieri de subprefectul Gavriş Ardelean. Directorul SPAS, Bogdan Gavra, a solicitat sprijin de la Instituţia Prefectului, pentru a rezolva unele probleme cu care se confruntă comunităţile de romi.
Romii de pe str. Horea 46 B doresc sprijin pentru curăţenie. Uneori nu curge apa la grupurile sanitare! Blocul urmează să fie reabilitat prin Compania Naţională de Investiţii, după organizarea unei licitaţii. Pe Horea 46 A, este oprită energia termică din cauza restanţelor. Oamenii ar prefera ca energia termică să nu fie furnizată la comun, ci individual, pe fiecare apartament.
Problema apei există şi în zona Pirită, unde 55 de familii se alimentează de la o singură sursă de apă. Aici, majoritatea familiilor locuiesc de peste 20 de ani, dar încă nu au forme legale. Romii spun că, în momentul în care ar primi legal un teren în folosinţă, ar fi dispuşi să îşi plătească utilităţile şi să îşi ridice case, pentru că mulţi lucrează şi au o sursă de venit. Copiii de pe Pirită merg la şcoală, mergând pe jos. Romii îşi doresc să se integreze.
Pe Craica, multe persoane din cele 146 de familii au carte de identitate provizorie, dar nu şi domiciliu legal. Din acest motiv, copiii au probleme la şcoală. Racordarea la reţeaua de energie electrică se face ilegal, de la blocurile învecinate. Romii au cerut containere pentru zona Craica, caz în care comunitatea s-ar ocupa de strângerea gunoaielor. Lipsa containerelor de gunoi a fost semnalată şi în Ferneziu. Unii romi au case de 30 de ani, fără forme legale. Blocul de pe str. Pârâului nr. 15, fostul cămin al Minei Herja, are probleme la acoperiş şi pereţi. Acolo locuiesc 12-15 familii.
probleme_romi-(13)Directorul Bogdan Gavra a solicitat fonduri guvernamentale sau europene pentru finanţarea unor locuinţe de necesitate, care ar rezolva o parte dintre problemele cu care comunităţile rome se confruntă.
Subprefectul Gavriş Ardelean le-a spus reprezentanţilor comunităţilor rome că este necesară implicarea lor, în calitate de lideri, pentru ca investiţiile din comunităţi să fie durabile.
Claudia Costea, de la SPAS Baia Mare, va redacta un memoriu amplu, cu problemele romilor din Baia Mare. (V.B.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.