Contrabanda cu ţigări – fenomen aflat în atenţia permanentă a Poliţiei de Frontieră

0
550

Traficul cu ţigări de contrabandă şi alte bunuri de larg consum/accizabile reprezintă una dintre principalele manifestări ale infracţionalităţii la graniţele României, fenomen care are ramificaţii la nivelul întregii ţări, aşa după cum rezultă din analiza fenomenelor infracţionale transfrontaliere înregistrate la nivelul frontierei dintre România şi ţările vecine.

Astfel, în primele 2 luni ale anului 2017, poliţiştii de frontieră au ridicat în vederea confiscării 298.000 pachete cu ţigări, în valoare aproximativ de 2,7 milioane lei, 21 kg tutun şi au fost identificate şi destructurate 19 grupuri organizate, în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări în care au fost identificate 90 persoane.
Din cazuistica înregistrată, s-a constatat că traficanţii provin, preponderent, din R. Moldova, Ucraina, Bulgaria, Germania, Serbia, Bosnia, Croaţia, Letonia, Ungaria, Turcia şi România. Cele mai traficate mărci de ţigări au fost Marble, Ashima, Plugarul, L&M, Jin Ling şi Marlboro.
În anul 2016, poliţiştii de frontieră au confiscat 4,5 milioane pachete cu ţigări, cu o valoare aproximativă de 39,7 milioane lei, aproximativ 221 kg tutun şi au fost identificate şi destructurate 47 grupuri organizate, în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări în care au fost identificate 304 persoane.
În majoritatea cazurilor, ţigările de contrabandă au fost descoperite în timp ce erau trecute peste frontieră, dar şi în punctele de trecere ale frontierei, ascunse în mijloace de transport şi pe comunicaţiile din apropierea frontierei. Ţigările sunt achiziţionate fără documente legale, cu intenţia de a fi comercializate pe pieţele din interiorul ţării.
La frontiera de Nord – judeţele Maramureş, Suceava şi Satu Mare – sunt predominante ţigările de origine din Ucraina, contrabandiştii fiind organizaţi în adevărate grupuri infracţionale, cu segmente în străinătate, la frontieră şi în interiorul ţării. Aceştia încearcă trecerea pachetelor de ţigări (baxuri) peste frontiera “verde”, în special noaptea. În această zonă, sunt descoperite aproape zilnic persoane care încearcă să traverseze frontiera transportând ţigări de contrabandă, deseori poliţiştii de frontieră fiind nevoiţi să folosească armamentul din dotare pentru reţinerea lor, în conformitate cu prevederile legii, deoarece nu se supun somaţiilor legale.
La frontiera de Est – judeţele Galaţi, Vaslui, Iaşi şi Botoşani – sunt predominante ţigările de origine din Republica Moldova (ţigări de calitate inferioară – Plai, Doina, Plugarul, MT), introducerea acestora în ţară fiind realizată prin punctele de frontieră, fie în cantităţi mari, în mijloace de transport special amenajate, fie în cantităţi mici – încadrate plafonului vamal – de către persoane fizice.
În judeţele din Sud-Vestul ţării – judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi şi Timiş – sunt descoperite, în general, ţigări de calitate medie şi superioară, achiziţionate din magazinele duty-free şi transportate peste frontieră, în cantităţi mici, de persoane fizice.

Autoturism de lux, căutat în Italia, descoperit la Sighetu Marmaţiei

Poliţiştii de frontieră din Sighetu Marmaţiei au depistat un cetăţean român, care conducea un autoturism marca BMW X5, în valoare de 40.000 euro, ce figura în bazele de date ca fiind căutat de către autorităţile din Italia.
În data de 22 martie, ora 14:30, la PTF Sighetu Marmaţiei, s-a prezentat, pentru a efectua formalităţile de frontieră, cetăţeanul român Gheorghe B., în vârstă de 27 de ani, domiciliat pe raza judeţului Maramureş, conducând un autoturism marca BMW X5, cu numere de înmatriculare italiene.
Cu ocazia formalităţilor, poliţiştii de frontieră au efectuat verificări în bazele de date cu privire la autoturismul respectiv. Astfel, s-a constatat că maşina şi numerele de înmatriculare în cauză figurau ca fiind bunuri căutate pentru confiscare, alerta fiind introdusă de către autorităţile din Italia în data de 21 martie 2017.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tăinuire la furt, iar autoturismul, în valoare de 40.000 euro, an de fabricaţie 2008, a fost indisponibilizat la sediul poliţiei de frontieră, până la finalizarea cercetărilor.

14 cetăţeni din Yemen, Irak şi Siria, dintre care 9 copii, depistaţi la frontieră

În data de 22 martie, în jurul orei 11, poliţiştii de frontieră din Naidăş, judeţul Caraş-Severin, au observat 14 persoane, care se deplasau pe jos, pe câmp, dinspre frontiera cu Serbia spre interiorul ţării.
Imediat, poliţiştii de frontieră au procedat la reţinerea persoanelor care nu îşi justificau prezenţa în zona de frontieră şi conducerea lor la sediul poliţiei de frontieră pentru cercetări.
În cadrul verificărilor s-a stabilit că este vorba despre doi bărbaţi şi trei femei, cu vârste cuprinse între 25 şi 38 de ani şi nouă minori, având vârste cuprinse între 1 şi 12 ani, aceştia declarând că sunt din Yemen, Irak şi Siria şi formează 3 familii. Adulţii au declarat că au încercat să treacă frontiera din Serbia în România cu intenţia de a ajunge într-un stat din vestul Europei.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat, cele 14 persoane fiind preluate de Centrul de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Timişoara.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.