Lecţii de Ziua Sănătăţii

0
3138

Vineri, Ziua Mondială a Sănătăţii a fost marcată la Sighetu Marmaţiei, prin lecţii de intervenţii şi manevre de urgenţă prezentate de personalul Substaţiei Sighet a Serviciului de Ambulanţă Maramureş, coordonat de dr. Sorin Dulugea, şef serviciu şi cel al Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei, din cadrul Compartimentului de Primire Urgenţă condus de dr. Anca Marina, şef secţie.
La demonstraţiile practice au asistat directorul Spitalului, Daniel Dunca, zeci de elevi şi profesori de la Liceul Pedagogic şi de la alte şcoli din municipiu, dar şi perioanele care se aflau în trecere prin zona centrală a Sighetului. Cu acest prilej s-au efectuat gratuit teste de glicemie şi s-a măsurat tensiunea arterială.
Prin acest exerciţiu reprezentanţii Spitalului Municipal şi al Ambulanţei au dorit ca oamenii să înveţe modul în care ar trebui să intervină în situaţii critice, să acorde primul ajutor persoanelor aflate în dificultate până la sosirea unui echipaj medical specializat.
Compartimentul de Urgenţă la care apelează zilnic circa o sută de pacienţi preia şi mulţi cetăţeni căzuţi în stradă. Aceştia însă rar sunt ajutaţi de trecători până la sosirea echipajului de pe ambulanţă care acordă îngrijirile prespitaliceşti şi asigură transportul la Urgenţă. Acţiunea de vineri s-a dorit a fi una de informare a populaţiei şi de iniţiere a unor practici simple în situaţii de urgenţă, întrucât o intervenţie rapidă şi corectă poate salva viaţa celui căzut ori a celui care suferă un infarct miocardic sau un AVC. Medicii şi asistenţii au explicat care sunt primele măsuri ce se iau în astfel de cazuri, dar şi ceea ce nu trebuie să facă salvatorul în anumite situaţii.
Beneficiarii acestor lecţii au avut posibilitatea de a exersa acordarea primul ajutor pe manechinele puse la dispoziţie de organizatori.
Interesant a fost pentru sigheteni şi faptul că Dispeceratul Serviciului de Ambulantă s-a mutat pentru două ore în acelaşi perimetru al demonstraţiilor practice. De aici, dispecerul a preluat toate apelurile telefonice, dirijând echipajele spre locul intervenţiei. Ambulanţa Sighet are 4 maşini de urgenţă din care una cu medic, două maşini de transport şi una de consultaţii la domiciliu. Are 32 de angajaţi din care 12 asistenţi 17 ambulanţieri. 3 echipaje lucrează în timpul zilei, cu asistent şi medic şi două echipaje lucrează pe timpul nopţii. De la Sighet la Cluj, în funcţie de starea pacientului, o salvare face între 135-180 de minute. Zona arondată este de la Sighet până la Pasul Gutâi, Pasul Huta, Pasul Hera, iar pe valea Izei, până la Botiza.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.