Pînă la 200.000 euro, fonduri europene în 2017

0
1031

S-au publicat versiunile oficiale ale Ghidurilor solicitantului şi celelalte documente necesare la accesarea liniilor de finanţare 6.2 şi 6.4 din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, prin care persoanele fizice autorizate, societăţile cu răspundere limitată şi alte mici firme vor putea obţine pînă la 70.000 euro, respectiv 200.000 euro, fonduri europene nerambursabile, pentru afaceri neagricole în mediul rural. Potrivit Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, va mai dura ceva timp pînă la deschiderea sesiunii de depunere a proiectelor.

Alocarea financiară propusă pentru sesiunea din acest an, aferentă submăsurii (sM) 6.2 „Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole” este de peste 18 milioane euro, iar pentru sM 6.4 „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole” valoare totală nerambursabilă este de 35 milioane euro.
Pentru zona de investiţii teritoriale integrate ITI – Delta Dunării, solicitanţii de finanţare vor avea la dispoziţie aproximativ 10 milioane de euro, împărţite astfel: pentru sM 6.2 – ITI DD, alocarea este de peste 3 milioane euro, iar pentru sM 6.4 – ITI DD 7 milioane euro.
În această sesiune, faţă de cele anterioare, sunt eligibile proiectele de investiţii care propun activităţi aferente mai multor coduri CAEN dacă aceste activităţi se completează, se dezvoltă sau se optimizează reciproc.
Însă, în cazul în care prin proiect sunt propuse activităţi complementare aferente mai multor coduri CAEN, care ar primi punctaje diferite la oricare dintre criteriile de selecţie sau au valori diferite ale sprijinului public nerambursabil, proiectul va primi punctajul cel mai mic aferent acelui criteriu.
La ambele linii de finanţare, solicitanţii eligibili vor fi microîntreprinderi şi întreprinderi mici (au cel mult 49 de salariaţi).
Cele două linii de finanţare oferă bani europeni pentru investiţii în activităţi non-agricole la sate, în toate regiunile de dezvoltare ale ţării. Firmele trebuie să aibă sediul social şi activitatea în spaţiul rural.
Cele două linii de finanţare se prezintă astfel:

Submăsura 6.2 – pînă la 70.000 euro, fonduri europene

Sprijinul public nerambursabil în Submăsura „Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale”: • 70.000 euro/proiect, numai pentru activităţile de producţie, servicii medicale, sanitar-veterinare şi de agroturism; • 50.000 de euro/ proiect pentru restul activităţilor eligibile.
Avantajul aici este că nu este nevoie de contribuţie proprie a antreprenorului la finanţarea cheltuielilor eligibile din planul de afaceri.
Sprijinul se va acorda sub formă de sumă forfetară, în funcţie de tipul investiţiei, respectiv, 50.000 euro sau 70.000 euro. Nu se alocă sume intermediare.
Implementarea Planului de afaceri trebuie să înceapă în termen de cel mult 9 luni de la data deciziei de acordare a sprijinului.
La această linie de finanţare, solicitanţii vor fi fie start-upuri, fie firme care nu au mai desfăşurat activitate pe codul CAEN pentru care cer finanţarea.

Submăsura 6.4 – până la 200.000 euro nerambursabili

În Submăsura 6.4 „Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole” sprijinul public nerambursabil este mai mare, ajungând la 200.000 euro, însă antreprenorii trebuie să contribuie şi ei la investiţia din proiect. Firmele care efectuează transport de mărfuri în contul terţilor sau contra cost vor putea obţine maximum 100.000 euro.
Intensitatea sprijinului nerambursabil va fi de: • 90% pentru solicitanţii care desfăşoară activităţi de producţie, servicii medicale, sanitar-veterinare şi agro-turism, precum şi pentru fermierii care îşi diversifică activitatea de baza agricolă prin dezvoltarea unor activităţi neagricole • 70% pentru celelalte afaceri eligibile. Diferenţa necesarului de finanţare trebuie să provină de la antreprenori.
Pentru beneficiarul care a optat pentru avans în vederea demarării investiţiei în formularul Cererii de Finanţare, AFIR poate să acorde un avans de maximum 50% din valoarea eligibilă nerambursabilă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.