Arta ţesutului, studiată în Frankfurt

0
347

„Drumul lânii”, proiectul ce a fost pus în practică de învăţătoarea Maria Bălaşa Chira împreună cu elevii săi, a ajuns în străinătate. Copiii relatează cu sinceritate că au devenit „aproape celebri în lume” de când au învăţat să ţeasă. Acum, micuţii îşi continuă lecţiile de ţesut.
„Noi ţesem acum cu cea mai bună lână din lume. Noi nu ţesem cu lâna din România, deoarece lâna românească are şi calităţi, dar nu are fineţe, oile nu sunt pentru lână. Copiii ţes acum nişte zadii. Studiem costumul popular. Eu am un atelier de ţesătorie la care ţes pe patru războaie. Am dat anunţ, dar nimeni nu vrea să mă ajute. Eu mă relaxez în atelierul meu”, a mărturisit Maria Bălaşa Chira.
Proiectul demarat la Şcoala Gimnazială Lucian Blaga va fi extins şi va ajunge să fie studiat în Germania. În vacanţa de vară, „micii ţesători” şi dăscăliţa lor vor merge în Frankfurt, unde îi vor învăţa pe micuţii de acolo să deprindă arta ţesutului. Deja au fost trimise spre localitatea germană mini-războaiele necesare acestei activităţi. „Vom continua proiectul cu comunitatea românilor din Germania, cu părintele Ştefan Anghel din Frankfurt, care a aciziţionat de la mine două războaie şi i-am trimis şi un colet cu 20 de mini războaie pentru copiii românilor din Frankfurt. Copiii vor învăţa de la copii, aşa că noi vom pleca la vară spre Frankfurt. Vom rămâne acolo o săptămână, îi vom învăţa să ţeasă, ei vor veni la noi de sărbătorile de iarnă”, a adăugat Maria Bălaşa Chira. De asemenea, învăţătoarea are în pregătire o prezentare la Milano, cu obiecte ţesute de mâinile sale.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.