Plafonul programului “Prima casă” ar urma să fie majorat cu circa 500 milioane lei

0
459

„Se prefigurează suplimentarea plafonului programului Prima casă, dar cel mai probabil suma nu va depăşi 500 milioane lei, la fel ca anul trecut. Deocamdată Fondul Naţional de Garantare analizează dosarele trimise de bănci şi urmează să transmită ministerului o solicitare de majorare a plafonului” – au precizat surse din Ministerul Finanţelor.
Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri se confruntă cu un maxim istoric al cererilor de garanţii pentru „Prima casă”, în medie fiind înregistrate circa 600 de solicitări pe zi. În plus, cele mai multe bănci înscrise în program susţin că au epuizat fondurile.
Cererea în creştere pentru creditele ipotecare „Prima casă” alimentează accelerarea preţurilor locuinţelor, situaţie percepută de BNR ca fiind un factor de risc la adresa stabilităţii financiare. Programul guvernamental „Prima casă” a fost introdus în 2009 pentru a înlesni accesul persoanelor fizice la cumpărarea sau construirea de locuinţe cu credite garantate de stat.
Până acum, executivul a alocat anul acesta 2,5 miliarde lei, la care se adaugă cele 175 milioane rămase de anul trecut. Cei care intră în programul „Prima casă” pot lua împrumuturi de cel mult 57.000 euro – pentru locuinţe vechi şi 66.000 euro – pentru cele noi. Garanţia oferită de stat pentru bănci este de 40% din preţul unei locuinţe vechi şi 60% din al celei noi.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.