Claudia Bodea, băimăreancă olimpică la spaniolă

0
2656

Claudia Maria Bodea are 15 ani şi învaţă la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Baia Mare, la profilul filologie bilingv română-spaniolă. A terminat clasa a IX-a. În acest an şcolar, a reuşit să se situeze pe locul întâi la Olimpiada Naţională de Spaniolă. De altfel, mărturiseşte că a venit la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din dorinţa de a învăţa limba spaniolă. Spune că iubeşte Spania, cultura spaniolă şi oamenii de aici. Şi-ar dori ca după terminarea liceului să revină în această ţară, unde a avut posibilitatea să locuiască alături de părinţii săi.

R: Cum ai ajuns să optezi pentru limba spaniolă?
C.M.B.: Am optat pentru limba spaniolă deoarece îmi place foarte mult şi pentru că actualmente este a doua limbă cea mai vorbită din lume, după chineză.
R: Cu cine studiezi limba spaniolă?
C.M.B.: Studiez limba spaniolă şi geografia Spaniei cu doamna profesoară Mihaela Oniga, care m-a ajutat să mă familiarizez cu cerinţele de la olimpiadă şi să mă pregătesc pentru această competiţie unde am avut contracandidaţi foarte buni.
R: Ai mai participat la olimpiada naţională? Au fost alte discipline unde ai obţinut astfel de performanţe şcolare?
C.M.B.: Nu, până în acest moment nu am avut această ocazie, dar sper să am astfel de performanţe şi în anii următori.
R: Cum ţi s-au părut subiectele la ediţia actuală?
C.M.B.: Subiectele nu au fost foarte grele, dar nu mi-au plăcut la fel de mult ca alte variante pe care le-am lucrat (din anii anteriori şi de la etapa judeţeană). Doamna profesoară mi-a dat mult de lucru pentru partea de gramatică, deoarece nu am studiat-o în Spania şi am avut anumite lacune, dar ea m-a ajutat să recuperez acolo unde nu eram foarte sigură pe mine. De asemenea, subiectul de creaţie a fost o surpriză pentru mine, dar mă bucur că am reuşit să iau punctaj maxim (50 de  puncte).
R: Ce admiri cel mai mult la cultura spaniolă şi la Spania?
C.M.B.: Îmi place foarte mult felul de a fi al spaniolilor şi diversele lor sărbători, spre exemplu Los Reyes Magos, Las Fallas, Los Sanfermines şi Los Gigantillos din Burgos.
R: Ai avut ocazia să vizitezi ţara? Dacă da, ce te-a impresionat?
C.M.B.: Am avut ocazia să locuiesc acolo între anii 2007 şi 2013, adică 6 ani. După cum spuneam, m-a impresionat comportamentul persoanelor de acolo deoarece nu erau atât de preocupaţi de ceea ce fac ceilalţi, lucru care se întâmplă rareori în România, dar în acelaşi timp te primeau cu braţele deschise în viaţa lor. M-a încântat faptul că spaniolii sunt foarte deschişi cu privire la multiculturalitate, manifestând interes pentru alte culturi şi civilizaţii. De asemenea, sunt întotdeauna săritori atunci când vine vorba de integrarea persoanelor de alte naţionalităţi în comunităţile locale.
R: Ce alte materii sunt în topul preferinţelor?
C.M.B.: Îmi place mult limba engleză.
R: Ce ţi-ai propus pentru vacanţă?
C.M.B.: Mi-am propus să vizitez Spania cu tatăl meu.
R: Îţi doreşti să continui cu limba spaniolă şi după absolvirea liceului?
C.M.B.: Asta mi-am propus. După absolvirea liceului mi-ar placea să mă mut în Spania pentru câţiva ani.
R: Te gândeşti să mergi să studiezi chiar în Spania?
C.M.B.: Da, ar fi minunat să pot face lucrul acesta.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.