În ziua de 24 iunie se sărbătoreşte naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, întâi mergătorul iar în tradiţia populară în această zi este sărbătoarea ”Sânzâienelor” care conform mitologiei sânt zâne bune care umblând pe pământ umplu holdele de rod şi de fecunditate.
În acest sfârşit de iunie Consiliul Local şi Primăria oraşului Şomcuta Mare, capitala spirituală a Ţării Chioarului au organizat pentru populaţia din zonă Zilele Culturale ale Oraşului, sărbătoare a spiritualităţii, culturii şi bucuriei. Pe parcursul a două zile sâmbătă 24 iunie şi duminică 25 iunie, pe scena din Parcul „Horea” care a îmbrăcat haine de sărbătoare, fiind total modernizat pentru această manifestare şi pentru altele care se vor organiza în viitor, în Casa de Cultură „Aurel Buteanu” au evoluat artişti profesionişti şi amatori locali şi din ţară.
La ora 12.30 a avut loc parada portului popular formată din 14 ansambluri folclorice, în fruntea lor aflându-se oficialităţile prezente. După salutul primarului Gheorghe Ioan Buda şi discursul oficialităţilor prezente, timp de patru ore s-a desfăşurat Festivalul de Folclor „Hori şi joc în Maramureş” organizat de Palatul Copiilor din Baia Mare şi Clubul Copiilor din Şomcuta Mare.
În festival au evoluat ansamblurile „Plaiurile Dornelor” din Vatra Dornei, „Dor Clujean” din Cluj-Napoca, „Brădeana” din Câmpeni judeţul Alba, „Păuniţa” din Sângiorz Băi, „Cununa” din Jibou, „Cioltişorul” din Ciolt, „Mugurii Codrului” din Mireşu Mare, „Tradiţii din Chioar” din Valea Chioarului, „Cosăul” din Sârbi comuna Budeşti, „Aranieşo” din Berchez, „Doina Chioarului” din Şomcuta Mare şi orchestra şi Grupul vocal „Mlădiţe Maramureşene” de la Palatul Copiilor din Baia Mare. O mare de copii în costumele populare din zonele lor de reşedinţă, un şir nesfârşit de tradiţii (cântece, dansuri şi obiceiuri tradiţionale) o revărsare de frumuseţe, pace şi bucurie pentru publicul spectator. Ce minunaţi sunt copiii, ce minunaţi sunt copiii artişti care vor promova peste ani cultura tradiţională, care este actul de identitate a naţiunii române. În dreapta şi în stânga scenei la şase standuri şi-au desfăşurat activitatea şase grupuri de mici meşteşugari veniţi de la Clubul Copiilor din Jibou, Clubul Copiilor din Marghita, Clubul Copiilor din Huedin, Clubul Copiilor din Vatra Dornei filiala Dorna Căndrenilor şi două grupuri de la Palatul Copiilor din Baia Mare, care prin măiestria etalată au confecţionat şi expus obiecte realizate de mâinile lor harnice. Nu am amintit numele celor care prin trudă, se preocupă de promovarea culturii tradiţionale în rândul tinerilor în mod special al copiilor, dar sper şi cred că cei care conduc destinele acestei naţii să priceapă şi să sprijine cu suport financiar adecvat pe făuritorii României de mâine (cadrele didactice). Pentru fiecare grupare artistică administraţia publică şomcuteană a oferit diplomă şi două reviste care promovează patrimoniul cultural din Maramureş în mod special din Ţara Chioarului, iar pentru domnul profesor doctor Ion Iuga şi profesorul Ionel Coteţ tot respectul pentru darul oferit chiorenilor.
Scena a fost ocupată de surorile Antonia şi Tania Criste şi fraţii Andreea şi Andrei Petruş care au susţinut un recital de muzică uşoară iar Grupul de dans sportiv “Shall we dance” pregătit de Noemi Popa şi Dinu Aluaş au asigurat ilustraţia coregrafică a concertului. Afirm cu certitudine că prestaţia scenică a fost deosebită, Tania participând la emisiunea Vocea României iar Andrei Petruş la X factor.
Muzica folk a fost reprezentată la sărbătoarea noastră de Grupul folk „Eu Cred” din Taşca judeţul Neamţ format din Elena Ropotoaie, Cristina Marin şi Mihai Coşerariu.
Mult aşteptat de publicul tânăr a fost concertul Grupului vocal instrumental „Accent” cu Adrian Sână.
Seara s-a încheiat cu discotecă în aer liber şi foc de artificii.
Duminică dimineaţă în Biserica ortodoxă din Finteuşu Mare s-a oficiat Sfânta Liturghie de către un sobor de trei preoţi, doi fiind invitaţi din judeţul Neamţ, cuvântul de învăţătură fiind rostit de părintele Dorin Ploscaru iar răspunsurile fiind asigurate de Corul Bărbătesc din Finteuşu Mare.
La ora 15 a început concertul celor patru coruri care activează în Şomcuta Mare, Corul „Buciumenii Chioarului” condus de Gelu Hotea, Corul „Cânturi din Chioar” din Vălenii Şomcutei, dirijat de Răzvan Paşca, Corul „Glasul Chioarului” a Casei de Cultură „Aurel Buteanu” din Şomcuta Mare condus de Iustin Podăreanu şi Corul Bărbătesc din Finteuşu Mare dirijat de Andrei Dragoş. Ţara Chioarului este patria corurilor din nord-vestul României. Aici încă din 1889 se cânta coral, sub îndrumarea învăţătorului Elia Pop, şi cu siguranţă este singura administraţie publică din ţară care susţine patru formaţii corale.
La ora 16.30 au urcat în scenă invitaţii noştri din Nadvirna-Ucraina, care au prezentat un concert de muzică tradiţională din zona Transcarpatiei, oraşul Şomcuta Mare fiind înfrăţit cu oraşul Nadvirna din Ucraina.
Regalul folcloric a încheiat manifestările chiorene, cu evoluţia soliştilor Elisa Lazăr, Carina Buda, Raluca Micle, Andrei Dragoş, Dinu Iancu Sălăjanu cu cetaraşii de la Zalău şi Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania” cu soliştii Ionuţ Sima, Florin Gherman, Cecilia Bozga, Măriuca Trifoi şi Virginia Irimuş, orchestra şi corpul de balet cu deosebitele suite coregrafice.
În paralel cu acţiunile de la scena din aer liber, în incinta casei de cultură au avut loc următoarele manifestări: Expoziţia de costume şi elemente de decor tradiţional din Chioar „Chioar imagine şi tradiţie” realizată de Organizaţia Femeilor Social-Democrate din Şomcuta Mare, Expoziţia de fotografie „Chipuri din Chioar” realizată de Asociaţia „Chioar Redivivus” şi Expoziţia de fotografie „Gânduri spre cer” realizată de Andrei Dragoş. Sâmbătă, la ora 16 a avut loc lansarea volumelor de poezie „ Amprente lirice” a poetului Mihai Coşerariu, şi volumul „Cinzeci de ierni pe Muntele Fuji” a preotului Dorin Ploscaru, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Prezenţa Grupului folk „Eu Cred” a poeţilor Mihai Coşerariu şi Dorin Ploscaru, veniţi din judeţul Neamţ la sărbătoarea noastră se încadrează în proiectul „Punţi culturale peste Carpaţi Maramureş –Neamţ” realizat între Asociaţiile „Eu Cred” din Taşca şi R.A.D.A din Piatra Neamţ şi Asociaţia Corală a Bărbaţilor din Finteuşu Mare.
Duminică de la ora 13 ASTRA, despărţământul Şomcuta Mare a organizat „Conferinţele ASTREI Şomcutene”, invitaţi fiind prof. univ. dr. abilitat Daiana Felecan şi Florica Bud scriitoarea anului 2017 în Baia Mare.
S-a încheiat o amplă acţiune care la prima vedere ar fi una de divertisment şi distracţie pentru chioreni, dar cu siguranţă a fost un test pentru cei din administraţia şomcuteană, care prin implicare şi dăruire au reuşit o acţiune deosebită.
Aduc mulţumiri Consiliului Judeţean Maramureş pentru sprijinul şi consultanţa asigurată, şi tuturor celor care au fost alături de noi la această sărbătoare.
Andrei Dragoş