Aniversare – Muzeul Culturii Evreieşti din Maramureş: 15 ani

0
774

Casa Elie Wiesel” – Muzeu al Culturii şi Civilizaţiei Evreieşti din Maramureş a fost inaugurat în iulie 2002, în prezenţa preşedintelui României, Ion Iliescu, scriitorului sighetean Elie Wiesel, născut în această casă (1928), supravieţuitor al Holocaustului, laureat la Premiului Nobel pentru Pace (1986) şi Cetăţean de Onoare al Sighetului (1994). 

De la inaugurare, muzeul a intrat în circuitul turistic internaţional. De la o mie de vizitatori în primul an, s-a ajuns la 3-4 mii de turişti care trec anual pragul acestui mu­zeu. Clădirea muzeu în care a trăit primii 15 ani Elie Wiesel marchează multe evenimente istorice din viaţa sa, de la primirea în Academia Americană de Artă şi Literatură la conferirea titlului de membru de onoare al Academiei Române. A publicat peste 60 de cărţi. Toată munca şi amintirea sa sunt găzduite de casa în care a copilărit la Sighet şi unde, pe 2 iulie 2016, când a trecut la cele veşnice (New York) s-a deschis şi o Carte de Condoleanţe. În coridorul Casei Memoriale, este organizată o expoziţie foto-documentară cu evreii din Sighet şi Maramureş, cu vitrine care conţin obiecte casnice sau de cult. Într-una dintre odăi sunt prezentate viaţa evreilor şi momentele prin care au trecut aceştia, inclusiv deportarea de către hortyşti a evreilor din Maramureş. O cameră a Casei este dedicată lui Elie Wiesel, vieţii şi activităţii sale: fotografii, documente şi texte redactate de către scriitor. Casa Memorială „Elie Wiesel” poate fi vizitată de marţi până duminică, între orele 10- 18, inclusiv în zilele de luni, dacă turiştii cer în prealabil acest lucru. Preţul unui bilet: 4 lei (adulţi) şi 2 lei (copii, elevi, studenţi).
Casa Memorială se află în administrarea Muzeului Maramureşului din Sighetu Marmaţiei şi a devenit muzeu la insistenţele fostului director, dr. Mihai Dăncuş. Cu concursul Primăriei şi Consiliului Local Sighet, la finele anului 2000 au fost obţinute fondurile necesare consolidării si restaurării clădirii. Amenajarea interioară şi munca de colectare a obiectelor şi documentelor expuse au făcut-o muzeografii de la Muzeul Maramureşului. Ghizii de astăzi sunt muzeografii Alin Pralea şi Alina Marincean.
Casa-ElieComunitatea evreiască din Sighet este cunoscută de la începutul secolului al XVIII-lea. În 1780 se construieşte prima sinagogă. Înainte de Primul Război Mondial, evreii populau Sighetul în proporţie de 46 procente. În 1930 erau peste 10.600 (39%). Azi, mai sunt câteva familii în Sighet, în jur de o sută de persoane. În satele maramureşene nu mai sunt evrei. Totuşi, în amin­tirea intelectualilor, negustorilor sau ţăranilor evrei agricultori de la ţară, în Muzeul Satului de la Sighet, acelaşi Muzeu al Maramureşului a reconstituit şi două vechi gospodării evreieşti, achiziţionate din Bârsana şi Poienile Izei.
Pentru a marca aniversarea celor 15 ani de existenţă a Casei-muzeu, în curând va veni la Sighet un grup de tineri americani, care fac un tur de studiu al personalităţii şi operei lui Elie Wiesel.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.