Mai multe beneficii pentru persoanele cu handicap

0
1218

Recent în Monitorul Oficial a fost publicată Ordonanţa de Urgenţă  pentru modificarea şi completarea unor acte normative, care aduce o serie de modificări importante în Legea privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Actul normativ aduce o serie de beneficii persoanelor cu dizabilităţi şi familiilor acestora. Conform documentului, „copiii cu handicap grav care beneficiază de îngrijiri paliative nu se vor mai prezenta periodic la comisiile de evaluare, certificatul lor urmând să fie valabil până la împlinirea vârstei de 18 ani”. Măsura a fost adoptată în contextul în care mass-media a relatat, de-a lungul timpului, în repetate rânduri, despre cozile care se formau la comisiile de evaluare şi condiţiile în care copiii cu handicap grav şi însoţitorii acestora erau nevoiţi să aştepte ore sau chiar zile în şir pentru reînnoirea certificatului de handicap.

Debirocratizare la ghişeu

În lege se mai precizează că persoanele cu dizabilităţi vor primi din oficiu prestaţia socială şi nu vor mai fi obligate să depună o cerere în acest sens. Hotărârea s-a adoptat deoarece s-a constatat că nu toate persoanele cu dizabilităţi ştiau că trebuie să depună o cerere specială pentru a primi prestaţia socială, după obţinerea certificatului cu handicap. Noile prevederi stabilesc faptul că prestaţia socială se acordă automat, după obţinerea certificatului de încadrare în grad de handicap, nemaifiind necesară depunerea unei cereri, aşa cum prevedea varianta veche a legii. Nu în ultimul rând, prin această măsură se vor evita drumurile inutile şi cozile la ghişee. Oficialii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş au mai arătat că odată cu adoptarea noului act normativ, 5.150 de persoane cu handicap grav psihic şi mintal vor beneficia de scutire la plata contribuţiei datorate pentru adulţii cu handicap din centrele rezidenţiale. O altă prevedere importantă a ordonanţei de urgenţă are în vedere crearea de oportunităţi de dezvoltare de servicii sociale de tip rezidenţial (centre de zi, centre respiro şi locuinţe protejate) şi pentru autorităţile locale, respectiv consiliile locale, cu scopul precis de a le aduce cât mai aproape de cetăţean.
Legea actuală permitea doar direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copiilor (DGASPC) să deschidă astfel de servicii publice, nu şi autorităţilor locale.

Recunoaşterea oficială a limbajului mimico-gestual

Ordonanţa mai prevede recunoaşterea oficială ca mijloc de comunicare specific persoanelor cu handicap auditiv a limbajului mimico-gestual.
Spre exemplu, persoanele cu deficienţe de auz vor putea beneficia de un interpret mimico-gestual la susţinerea examenului de bacalaureat, în contextul în care s-a constatat o rată foarte mică de promovare a acestuia, de către persoanele din această categorie, şi anume de sub 1%. În acelaşi timp, măsura are menirea de unificare a limbajului mimico-gestual, în condiţiile în care, în practică, s-a constatat existenţa mai multor regionalisme.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.