Băncile din România susţin că pierderile pe care le-au înregistrat au fost generate de criza financiară globală

0
126

Pierderile financiare raportate de băncile din România au fost generate de criza financiară globală, au susţinut, într-un comunicat comun de presă, reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR), care au precizat că pierderile au avut drept consecinţă necesitatea suplimentării capitalului social cu sume importante, care au intrat în România de la acţionarii străini.
„Pierderile băncilor au fost suportate exclusiv de către acţionarii acestora, iar aportul de capital la nivelul sistemului bancar a fost de 3,5 miliarde euro, în perioada 2008-2016. Reiterăm că sectorul bancar din România a traversat criza financiară globală fără ca un singur leu să fie cheltuit de către statul român, cum a fost cazul în alte 23 de ţări membre ale Uniunii Europene” – se mai arată în comunicat.
Reprezentanţii celor două organizaţii susţin că la solicitarea autorităţilor, băncile europene relevante reprezentate şi în România şi-au păstrat expunerea pe România prin „acordul de la Viena”, sprijinind statul român inclusiv prin finanţarea datoriei publice într-o perioadă în care finanţarea din piaţa externă se blocase.
Reacţiile ARB şi CPBR vin în contextul în care în spaţiul public au apărut nişte declaraţii prin care se afirmă că unele instituţii de credit din România fie îşi externalizează profiturile, fie înregistrează pierderi în mod voit pentru a se sustrage plăţii impozitului pe profit.
ARB şi CPBR resping generalizarea acestor acuzaţii, considerând că în situaţia în care autorităţile au identificat sau vor identifica orice fel de abateri la unele instituţii de credit, acestea trebuie clarificate şi soluţionate individual.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.