Zilele Comunei Copalnic Mănăştur, între tradiţie şi modern

0
848

Tradiţia pierde din ce în ce mai mult teren. Zilele localităţilor din Maramureş nu mai pun în valoare obiceiurile din judeţ. Manifestările au fost adaptate vremurilor moderne, aşa că la tarabe se întâlnesc prea puţine obiecte tradiţionale. Doar dansurile populare şi momentele folclorice mai salvează atmosfera tradiţională. La Copalnic Mănăştur a fost a 13-a ediţie a Zilelor comunei. Programul a fost unul divers, iar localnicii au putut alege momentul preferat: de la lansarea revistei „Vatra Chioreană” până la o expoziţie de pictură, program artistic modern sau spectacolul folcloric din ultima zi de manifestări.

Tradiţie… pe gard

Maria Duma

Una din localnicele din comună, Maria Duma, a decis să profite de Zilele Copalnic Mănăştur şi să încerce să-şi vândă produsele tradiţionale. Undeva în afara spaţiului amenajat pentru tarabele sărbătorii, femeia a ales să-şi expună produsele lucrate manual, cu multă dăruire şi migală. Astfel, pe un gard, meşterul popular şi-a aranjat cămăşile, catrinţele şi şorţurile încercând să atragă privirile cumpărătorilor. Maria Duma spune că se ocupă cu această îndeletnicire de când se ştie. Acum au mai lăsat-o puterile, pentru că se apropie cu paşi grăbiţi de vârsta de 80 de ani. N-ar lăsa din mână meşteşugul pe care îl iubeşte, dacă i-ar permite sănătatea. Şi-ar dori să formeze pe lângă ea ucenice într-ale cusutului, numai că nu prea găseşte doritoare. „Am venit că vreau să mai vând, să mai fac un ban. Ne gospodărim cum putem. Am adus cămăşi, catrinţe, şorţuri. M-am ocupat de când sunt de cusut. Acasă la mama am făcut lucru de mână. Acum nu prea mai pot, că mă dor spatele. Am avut comenzi, dar dacă sunt singură, nu pot să mai lucrez prea mult. Am 76 de ani. Nu m-am lăsat şi nu m-aş lăsa nici acum dacă aş avea nişte fete să vină să înveţe, dar nu prea vor să înveţe, mai bine merg dincolo, în străinătate să lucreze, dar o să le pară rău mai încolo”, mărturiseşte Maria Duma. Pe de altă parte, femeia observă cu tristeţe că pe piaţă au apărut foarte multe kitch-uri. Lumea se orientează de foarte multe ori spre aceste lucruri pentru că sunt mai ieftine. „Din păcate sunt multe persoane care vin de peste deal din Maramureş şi aduc kitch-uri. Ale mele sunt din pânză de bumbac, e lucru mult, dar sunt mai frumoase ca şi acelea. Cămaşa, de exemplu e 250 lei, că e foarte mult de lucru, de cusut la ea”, a adăugat Maria Duma. De altfel, produsele maramureşencei au atras imediat privirile. Încântate de costumul popular, mai multe persoane s-au oprit să le admire şi să se intereseze de preţuri. „Foarte mult îmi plac costumele tradiţionale. La iarnă sper să putem să ne facem, şi mie şi la fetiţă. Suntem din Curtuiuşu Mic. Sunt îndrăgostită de tradiţia populară şi de aceste costume. Începe lumea să-şi facă iar costume naţionale. Fetiţa e foarte încântată, băieţii mai puţin. Se mai poartă la biserică, la nunţi, la mai multe evenimente”, a declarat Părăscuţa Pop. Şi adolescentele recunosc că le plac costumele tradiţionale. „Sunt foarte frumoase costumele populare. Îmi plac mult”, a spus Alina Pop. O altă tânără, Timeea a afirmat că „pentru mine costumul popular înseamnă să-mi aduc aminte de strămoşii mei, de zona în care locuiesc. Costumele populare fac parte din inima mea şi le ador”.

Deschiderea oficială a sărbătorii

Localnici la Zilele Comunei

În cadrul Zilelor Comunei Copalnic Mănăştur au avut loc mai multe manifestări. Cu o zi înainte de deschiderea oficială s-a lansat cel de-al 13-lea număr al revistei „Vatra Chioreană” şi a fost vernisată expoziţia de pictură a Anei Oros. Au urmat momente artistice susţinute de formaţii artistice locale şi o discotecă în aer liber. Startul oficial al celei de-a 13-a ediţii a sărbătorii a avut loc duminică. Evenimentul a debutat cu o slujbă religioasă, după care autorităţile şi-au rostit discursurile specifice. Au fost prezenţi primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, primarul din Săcălăşeni, Emilian Pop, primarul din Remetea Chioarului, Petrică Ovidiu Călin, din Cerneşti, Vasile Giurgi, primarul din Şişeşti, Ioan Tentiş, din Coaş, Sabin Raţ, Dumbrăviţa, Felician Ciceu. De asemenea, Consiliul Judeţean a fost reprezentat de vicepreşedintele Doru Dăncuş, de consilierii Felician Cerneştean, Rudolf Stauder şi Marinel Kovacs, iar de la PNL Maramureş a fost prezent liderul organizaţiei judeţene, Ionel Bogdan. „Continuăm Zilele comunei Copalnic Mănăştur, ediţia a 13-a, prilej de a ne bucura de proiectele în implementare şi cele câş­tigate care se vor concretiza în viitor. Avem multe proiecte pe fonduri europene. În cadrul celor 7 aprobate pe fonduri europene se vor realiza canalizare, drumuri, cămine, şcoli şi mai avem 6 proiecte pe fonduri guvernamentale cu apă, drumuri şi şcoli. Necesităţile sunt mari şi vă aşteptăm la Primărie cu orice sugestie de proiect pe viitor”, a spus primarul comunei Copalnic Mănăştur, Vasile Ştefan Mihalca. Evenimentul a continuat cu premierea elevilor din comună care au avut rezultate excepţionale la şcoală. Astfel, au fost premiaţi 5 elevi care au avut medii peste 9 la Evaluarea Naţională, pre­cum şi mai mulţi copii cu rezultate excepţionale la diferite concursuri şcolare. Recompensaţi au fost şi câştigătorii de la diverse competiţii sportive, dar şi cuplurile care au aniversat Nunta de Aur. Manifestarea a continuat cu un spectacol folcloric în cadrul căruia au evoluat ansambluri locale de dansuri populare, artiştii Ansamblului Folcloric Naţional Transilvania şi artişti îndrăgiţi.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.