Început de an şcolar la Rona de Sus

0
1163

• A scăzut numărul elevilor. La Coştiui s-a desfiinţat ciclul gimnazial •

La Rona de Sus, ca şi în multe alte localităţi, începutul anului şcolar a debutat cu o mare festivitate, multe flori, iar sălile de clasă au fost pregătite special pentru primirea elevilor. Şcoala beneficiază de un colectiv bun de cadre didactice calificate, îndrumat de directoarea, prof. Loredana Mihaela Luscan.
Anul acesta, Şcoala gimnazială din Rona de Sus are două evenimente frumoase. Puţini ştiu că se intră în al 245-lea an şcolar, deoarece atestarea documentară arată ca şcoala din Rona de Sus şi-a început activitatea în anul 1773. Tot din documente aflăm că la începuturi (anul 1788), la un număr de 130 de elevi erau doar 3 învăţători în toată comuna.
Cu timpul, crescând populaţia comunei, a cres­cut şi numarul elevilor, învăţătorilor şi profesorilor. Între anii 1970-1990, numărul elevilor a ajuns la 677. Însă, începând cu anii 90, tinerii au plecat să lucreze în străinătate, luând şi copiii cu ei, scăzând astfel şi natalitatea. Astfel, în anul 2010, când am sărbătorit 650 de ani de atestare documentară a comunei Rona de Sus, în toată comuna erau doar 303 elevi şi 36 cadre didactice (conform monografiei comunei Rona de Sus). Anul acesta, în toată comuna frecventează şcoala 363 de elevi şi 43 cadre didactice, care îşi împart catedra şi cu alte şcoli din alte localităţi şi, din cauza numărului mic de elevi, la Coştiui (satul aparţinător) s-a desfiinţat ciclul gimnazial, funcţionează doar două grupe de preşcolari şi o clasă I-IV. Important este că avem spaţiu suficient şi cadre didactice bine pregătite.
Un lucru îmbucurător este că nu a dispărut secţia ucraineană. În ultimii ani a funcţionat la Rona de Sus o clasă I-IV simultan, secţia ucraineană. Şi când să se desfiinţeze această clasă, o tânără profesoară, Larisa Petreţchi a reuşit să reînfiinţeze o clasă cu profil ucrainean. Cu atât mai mult. cu cât secţia ucraineană există doar în câteva localităţi cu populaţie majoritar ucraineană, elevii frecventând secţia română, având doar ca obiect limba ucraineană, ca limbă maternă. Şi singurul liceu în limba ucraineană este la Sighetu Marmaţiei, deoarece în Maramureş trăiesc cea mai mare parte a minorităţii ucrainene din România. De multe ori, elevii care au terminat clasele I-VIII în limba română, continuă studiile la liceul ucrainean. Desigur, elevii pregătiţi de prof. Larisa Petreţchi vor şti foarte bine limba ucraineană, dar şi limba română. Aşadar, o felicit pe tânăra profesoară, urându-i mult succes în noul an şcolar, la început de ciclu primar, cât şi tuturor cadrelor didactice de la Şcoala gimnazială din Rona de Sus!
Ileana Dan

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.