Din nou, poliţiştii printre elevi

0
205

Responsabili de siguranţa elevilor şi interesaţi de formarea bunelor deprinderi ale acestora, poliţiştii maramureşeni continuă „Săptămâna prevenirii criminalităţii” cu lecţii susţinute în mijlocul elevilor. Mesajele preventive sunt transmise prin intermediul discuţiilor directe cu elevii, al distribuirii de materiale informative şi al vizionării unor materiale de suport.
Cea de-a doua zi a Săptămânii Prevenirii Criminalităţii este dedicată prevenirii victimizării minorilor. Cadrele didactice şi elevii din Sălsig i-au primit, ieri, cu interes pe poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii pentru a desfăşura împreună o activitate dedicată prevenirii victimizării minorilor.
Poliţiştii le-au explicat copiilor rolul important pe care-l pot avea în prevenirea unor fapte antisociale, riscurile unui comportament violent şi consecinţele comiterii de infracţiuni.
Cu cei mai mici s-au discutat câteva reguli pentru siguranţa lor la şcoală, acasă, pe stradă sau în locuri aglomerate iar cu elevii din clasele mai mari s-au dezbătut şi idei legate de siguranţa în mediul on-line.
Poliţiştii îi sfătuiesc pe toţi elevii:
• să-şi aleagă cu grijă anturajul şi să evite situaţiile conflictuale care pot degenera în fapte penale. Un conflict poate avea urmări grave!
• să nu aleagă tăcerea atunci când se simt ameninţaţi ori şicanaţi de colegi, ci să discute cu profesorii sau cu părinţii şi să le solicite sprijinul.
• să anunţe imediat cadrele didactice atunci când sunt martori la o ceartă sau o încăierare.
De asemenea poliţiştii adresează tuturor părinţilor rugămintea de a-şi supraveghea copiii şi de a parcurge împreună cu aceştia, ori de câte ori au ocazia, regulile generale de comportament în vederea prevenirii victimizării acestora.

Arestaţi preventiv pentru lipsire de libertate

Operativitatea cu care au acţionat poliţiştii maramureşeni, dar şi colaborarea eficientă cu poliţiştii sălăjeni, au dus la găsirea unei minore reclamată dispărută. Patru tineri, din judeţul Sălaj, au fost arestaţi preventiv pentru lipsire de libertate.
Sâmbătă noaptea, la ora 00.16, poliţia a fost sesizată prin SNUAU 112 că, o minoră, de 13 ani, a fost răpită de către persoane necunoscute de pe raza comunei Mireşu Mare. Din primele verificări, poliţiştii din Şomcuta Mare şi cei din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale au stabilit că, este vorba despre patru tineri, cu vârste cuprinse între 22 şi 32 de ani, din judeţul Sălaj. Aceştia au dus-o pe minoră cu un autoturism la domiciliul unuia dintre ei. În urma colaborării cu poliţiştii din Sălaj, minora a fost găsită, pe raza localităţii Surduc, şi încredinţată familiei.
Poliţiştii au dispus reţinerea, pentru 24 de ore, a cinci sălăjeni, cu vârste cuprinse între 21 şi 32 de ani, bănuiţi de comiterea faptei. Aceştia au fost prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare iar faţă de patru dintre ei instanţa a dispus măsura arestării preventive pentru 29 de zile.
Cercetările continuă sub aspectul comiterii infracţiunilor de lipsire de libertate, tentativă la viol şi lovire.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.