Şezătoare la CASPEV

0
387

Cine nu a participat la această aducere aminte a tradiţiei şi obiceiului strămoşesc, a avut ce pierde, atât vizual cât şi acustic. În sala mare de la parterul clădirii de la CASPEV, întreg decorul a fost dotat cu unelte tradiţionale, specifice activităţilor din şezătorile populare.

Reuşita acestei acţiuni, este meritul Atelierului de Creaţie, condus de d-na Cavaşi Florica şi a unor persoane deosebite, care prin prestarea talentului şi îndemânării au arătat, pe viu, cum se foloseau aceste unelte, acum majoritatea fiind piese de muzeu. Tot în cadrul atelierului au fost confecţionate cămăşile membrilor de la corul „CRIZANTEME” şi expoziţia artizanală, ce a împodobit un întreg perete, ca fundal, alături de celelalte unelte meşteşugăreşti.
Şezătoarea a început cu urarea de “Bine aţi venit!” a d-lui Ştefan Lupşa, preşedinte al CASPEV-ului, adresată celor prezenţi, în special doamnei deputat, dr. Viorica Cherecheş, care a dăruit o maşină de cusut Atelierului de Creaţie şi piese de mobilier. În cuvintele adresate pensionarilor, doamna deputat i-a felicitat pentru activităţile desfăşurate şi a promis că va fi întotdeauna alături de ei.
Tinerii de astăzi au altfel de preocupări, dar o parte dintre elevii de la Colegiul Tehnic „C.D. Neniţescu”, împreună cu doamnele prof. Buhai Ramona şi Hojda Iulia, s-au încadrat perfect în peisaj, purtând ie şi arătându-şi îndemânarea la curăţatul nucilor, desfăcatul porumbului şi la dans.
Demonstraţia de dans autentic moroşenesc a fost făcută de către o pereche de dansatori, Tudor şi Raluca, membri ai Ansamblului „Transilvania”, antrenând atât pe cei tineri, cât şi pe vârstnici. Tudor a spus nişte cuvinte ce nu pot fi uitate: „Maramureşul este cel mai frumos loc din lume, cu dansuri specifice şi nu trebuie să împrumutăm nimic din alte zone folclorice, să le păstrăm pe ale noastre, aşa cum jucau străbunii!”
Cântecul nu putea să lipsească de la şezătoare şi alături de corul „Crizanteme” au fost interpretate melodii folclorice vechi, de întreaga asistenţă, indiferent de vârstă, alături de amintiri trăite de unii pensionari.
Din compoziţii proprii au recitat Aurelia Oancă şi Aurelia Velea.
Pentru reuşita acestei activităţi de aduceri aminte este necesar să numim câteva persoane, care şi-au adus contribuţia: Munteanu Flavius, Victoriţa Filip, Domnica Damşa, Izmail Emilia, Dorina Trănişan, Fînăţean Maria, Silaghi Elena, Mihai Sofia, Rob Florica şi mulţi alţii, cărora le mulţumim pe această cale.
Viorica GĂINARIU TAZLĂU

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.