Crăciun în Maramureş

0
265

Imagini fotografice surprinse de sărbători în satele maramureşene au fost expuse în holul Palatului Administrativ din Baia Mare. Sunt doar câteva dintre lucrările realizate în cadrul ediţiilor Fotoetnografica. Expun artiştii fotografi: Felician Săteanu, Florin Pop, Gheorghe Petrila, Ion Mihai Nedelcu şi Tudor Platon.
„Încercăm să recreăm atmosfera de Crăciun pentru cei din oraş, această atmosferă încărcată de sacru care trebuie să caracterizeze asemenea sărbătoare atât de importantă pentru creştini. Este o selecţie din ceea ce s-a numit Fotoetnografica, un proiect vast al nostru. L-am început în urmă cu zece ani. Fotoetnografica a încercat să treacă în revistă ce înseamnă astăzi satul maramureşean în diversele sale ipostaze.

Ştefan Mariş, Doru Dăncuş, Gheorghe Pârja
Ştefan Mariş, Doru Dăncuş, Gheorghe Pârja

Ştiţi bine că în satul maramureşean, Crăciunul e un eveniment special în care ţăranii ştiau că au o altă legătură cu divinitatea. Timpul sărbătorii e unul special în care oamenii se comportă altfel, de aici sunt şi diverse conexiuni cu viaţa obişnuită în care omul încearcă să se redefinească pe sine şi să-şi găsească locul în comunitate”, a spus Ştefan Mariş, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Maramureş. Pe de altă parte, ziaristul Gheorghe Pârja consideră că realitatea zilelor noastre trebuie să rămână imor­talizată în fotografie, pentru că imaginile fotografice vor rămâne martore peste timp despre ce a însemnat timpul actual. „Aceste imagini sunt ca un memento absolut al timpului pe care îl trăim. E absolut necesară stoparea unei realităţi în fotografie. Dacă în ultimii 50 de ani avem mărturie despre ce a fost se datorează unor oameni care au mânuit aparatul de fotografiat. Pledez pentru necesitatea stringentă a fotografiei ca stocare a unei realităţi. Eu trăiesc suficient de mult în lumea satului. N-am plecat niciodată din Deseşti şi am putut să fiu martor acestei uluitoare transfigurări. E nevoie de conservare. Fotografia poate deveni martor al acestui timp în care suntem noi”, a precizat Gheor­ghe Pârja. Fotografiile expuse în cadrul expoziţiei „Crăciun în Maramureş” au rolul de a crea şi o ambianţă plăcută în instituţia unde sunt aşteptaţi în aceste zile colindătorii care vor aduce vestea Naşterii Domnului. „Această expoziţie va fi pe placul celor care ne trec pragul pentru că în această perioadă vin mulţi care ne colindă şi trebuie să-i primim într-o ambianţă caldă”, a afirmat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Doru Dăncuş. Expoziţia va putea fi admirată în holul Palatului Administrativ până la mijlocul lunii ianuarie.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.