Deputat dr. Viorica Cherecheş: „Nu putem lăsa viaţa românilor să fie în permanenţă ameninţată de calamităţi sau evenimente care într-o anumită măsură pot fi evitate”

0
165

Astăzi, mai mult decât oricând, asistăm cu neputinţă la situaţii de extremă urgenţă determinate de demonstraţiile de forţă pe care mediul înconjurător le produce. Şi se pare că aceste situaţii nu se vor opri aici.
Gospodării inundate, localităţi izolate, fără energie electrică, fără apă potabilă, fără acces la asistenţă medicală, drumuri avariate, căi ferate impracticabile, podeţe distruse şi lista poate continua. Sunt doar câteva dintre lecţiile pe care mediul înconjurător ni le dă, iar aceste lecţii ne pun viaţa în pericol şi costurile sunt enorme.
La toate acestea şi omul a adus contribuţii importante. Ele sunt fie rodul unor decizii administrative proaste în legătură cu disciplina în construcţii, fie sunt efectele lipsei investiţiilor de infrastructură în zonele cu risc ridicat de calamităţi.
Ultimele zile au reprezentat pentru locuitorii din mai multe judeţe din ţară un adevărat coşmar, iar guvernanţii trebuie să îşi asume implementarea standardelor europene în domeniul protecţiei mediului, dar şi pentru creşterea calităţii vieţii românilor.
Nu putem continua să reconstruim zone nesigure, care în fiecare primăvară sunt ameninţate de aceleaşi veşnice pericole. Nu putem lăsa viaţa românilor să fie în permanenţă ameninţată de calamităţi sau evenimente care într-o anumită măsură pot fi evitate.
Am convingerea şi sper să nu mă înşel, că Guvernul României va sprijini remedierea urgentă a acestor avarii pentru că, dincolo de raţiuni economice, viaţa oamenilor şi agoniseala lor nu pot fi negociate. Nu în ultimul rând, trebuie făcute urgent investiţii pentru că siguranţa în transporturi este un obiectiv major care nu suportă amânări.
Consider absolut necesar ca toate lucrările de această natură să fie susţinute de studii de mediu şi de risc asociat mediului, care să nu mai lase deschisă posibilitatea producerii de noi evenimente potenţial periculoase. Vara abia a început iar specialiştii ne atrag atenţia că aceste evenimente ne vor marca viaţa din ce în ce mai des, în viitor.
În acest sens, va trebui, de asemenea, să profităm din plin de sprijinul financiar pe care Comisia Europeană ni-l acordă tocmai pe componenta de mediu în exerciţiul financiar care se încheie în anul 2020. Fără atitudine din partea dumneavoastră domnilor guvernanţi, natura va continua să producă prejudicii însemnate tocmai celor mai defavorizaţi dintre români.
Dezvoltarea sistemului de monitorizare şi răspuns la calamităţi este o urgenţă. Sper ca viziunile Guvernului să nu fie „legate la ochi”, iar investiţiile pe termen mediu şi lung pentru reabilitarea situaţiilor create şi pentru reconstrucţia şi sprijinirea familiilor afectate de aceste inun­daţii să nu fie amânate la infinit.

Dr. Viorica Cherecheş,
deputat PNL de Maramureş

(1610)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.