Aproape 1.000 de locuri de clasa a IX-a, neocupate

0
653

După prima etapă de admitere în clasa a IX-a, în unităţile de învăţământ din Maramureş au rămas neocupate aproape 1.000 de locuri în clasele de liceu şi în cele din învăţământul profesional.

Locuri libere la licee precum “A. Vlaicu”, “Transilvania” ori “A. Saligny”

Potrivit listei cu locurile neocupate după cea dintâi repartizare computerizată – în cadrul căreia au fost distribuiţi, în licee teoretice şi tehnologice, 2.743 de absolvenţi de clasa a VIII-a – în clasele a IX-a de liceu sunt libere, pentru a doua etapă de admitere, 447 de locuri în zeci de unităţi de învăţământ din Maramureş. Cele mai multe, în număr de 37, sunt la Colegiul Tehnic “Aurel Vlaicu” din Baia Mare, filiera vocaţională, specializarea Sportiv, şi la Liceul Teoretic “Ioan Buteanu” din Şomcuta Mare, filiera teoretică, specializarea Filologie. Urmează, cu 28 de locuri libere, Colegiul Tehnic “Transilvania” Baia Mare, filiera tehnologică, specializarea Me­canică; Liceul Pedagogic “Taras Sevcenko” Sighetu Marmaţiei, 26 locuri, filiera teoretică, specializarea Ştiinţe ale naturii; Colegiul Tehnic “Transilvania” Baia Mare, 25 de locuri, filiera tehnologică, specializarea Estetica şi igiena corpului omenesc; Liceul Tehnologic Agricol “Alexiu Berinde” Seini, 24 de locuri, filiera tehnologică, specializarea Agricultură; Seminarul Teologic Liceal “Sfântul Iosif Mărturisitorul” Baia Mare, 23 locuri, filiera vocaţional, specializarea Teologie ortodoxă; Colegiul Tehnic “Anghel Saligny” Baia Mare, 21 de locuri, filiera tehnologică, specializarea Mecanică. În rest, numărul locurilor rămase neocupate variază de la 1 la 20.

Specializări disponibile: mecanic auto, zidar, lucrător hotelier

În ceea ce priveşte învăţământul profesional, în prima etapă au fost repartizaţi 418 elevi de clasa a VIII-a, rămânând astfel 525 de locuri libere. Cele mai multe, 37, sunt la Liceul Borşa, domeniul Mecanică de motoare, specializarea Mecanic auto. 28 de locuri sunt disponibile şi la Liceul Tehnologic “Traian Vuia” din Tăuţii Măgherăuş, domeniul Mecanică de montaj, întreţinere şi reparaţie, specializarea Mecanic utilaje şi instalaţii în industrie. La Colegiul Tehnic “Transilvania” din Baia Mare sunt libere alte 27 de locuri, în domeniul Estetica şi igiena corpului omenesc, specializarea Frizer – coafor – manichiurist – pedichiurist. Câte 25 de locuri sunt disponibile şi la: Colegiul Tehnic “Anghel Saligny” Baia Mare, domeniul Instalaţii pentru construcţii, specializarea Instalator de instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze, domeniul Structuri pentru construcţii, specializarea Zidar – pietrar – tencuitor; Liceul Tehnologic “Marmaţia” Sighetu Marmaţiei, domeniul Industrie textilă şi pielărie, specializarea Confecţioner produse textile; Liceul Tehnologic Ocna Şugatag, domeniul Turism, specializarea Lucrător hotelier. Alte 24 de locuri sunt libere la Colegiul Tehnic “Transilvania” Baia Mare, domeniul Prelucrări la rece, specializarea Operator la maşini cu comandă numerică. Mai mult, 22 de locuri sunt disponibile şi la Colegiul Economic “Pintea Viteazul” Cavnic, domeniul Turism, specializarea Lucrător hotelier. În celelalte licee, numărul locurilor rămase libere variază de la 1 la 18.

Formarea elevilor, susţinută financiar prin bursă profesională

Etapa a doua de admitere în învăţământul profesional de stat va începe în 31 august, iar înscrierea elevilor se va derula astfel: în perioada 31 august – 3 septembrie, la unităţile de învăţământ profesional la care au rămas locuri libere în urma etapei I de admitere şi care organizează sesiune de preselecţie pe baza fişelor de înscriere în învăţământul profesional de stat; în data de 5 septembrie, la unităţile de învăţământ profesional la care au rămas locuri libere în urma etapei I de admitere şi care nu organizează preselecţie pe baza fişelor de înscriere în învăţământul profesional de stat. Important de reţinut e faptul că formarea elevilor pe această rută este susţinută financiar prin bursa profesională care se acordă în cuantum de: 200 lei lunar (de la bugetul de stat) – dacă elevul este înscris la învăţământul profesional şi minimum 400 lei lu­nar (200 lei de la bugetul de stat şi minimum 200 de lei de la operatorul economic cu care elevul încheie un contract individual de practică) – dacă elevul este înscris la învăţământul dual. Pentru învăţământul liceal de stat, repartizarea absolvenţilor clasei a VIII-a care nu au participat sau nu au fost repartizaţi în etapa anterioară, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară ulterior etapei anterioare este planificată pentru data de 7 septembrie.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.