Celebrarea căsătoriei dr. Ilie Lazăr

0
314

• Fascinaţia documentelor

Cercetând colecţia ziarului „Gazeta Maramurăşană” din 1924, ne-a atras atenţia un articol în care se descrie pe scurt celebrarea căsătoriei dintre Ilie Lazăr şi fiica bogătaşului Urdea din Mănăştur, care s-a oficiat la 15 mai 1924, în comuna Copalnic-Mănăştur. Despre bogătaşul Urdea ştim că a jucat un rol important în viaţa economică a satelor chiorene. Fiind proprietar de bancă a acordat împrumut sume de bani ţăranilor care îşi construiau case, acareturi sau cumpărau terenuri, etc. Neputând trece peste lovitura primită în 1948, când s-au naţionalizat mijloacele de producţie, inclusiv băncile, s-a sinucis stârnind multe regrete în rândul ţărănimii. Fosta lui casă se mai păstrează şi astăzi, la intrarea în comună, perpetuându-i amintirea şi care este una modestă.
Deşi ceremonialul nunţii este prezentat succint, cuprinde totuşi informaţii importante. Aflăm că oficierea cununiei religioase a fost făcută de omniprezentul de atunci la toate serbările şi ceremoniile religioase sau culturale, Alexandru Breban, protopopul greco-catolic al Băii Mari, secondat de protopopul Avram din Mănăştur şi de către preotul Sabo din Sat-Şugatag. Naşii de cununie ai mirilor au fost Dr. Alexandru Vaida-Voievod, cunoscutul om politic, şi Dr. Alexandru Lazăr.
Suntem informaţi „că pentru buna desfăşurare a nunţii a fost nevoie de mai multe automobile, dar şi de 24 de trăsuri frumos împodobite, pentru a putea transporta oaspeţii, mai întâi la biserică, apoi la casa Urdea unde au petrecut până în zori.”
Documentul face referiri la oaspeţii care s-au aflat printre invitaţi: Dr. Ioan Vaida, Maria Rakcoczi, Dr. Colceriu, Dr. Gavril Oşan, avocat, toţi din Baia Mare. Printre invitaţi mai sunt amintiţi Dr. Muste din Lăpuş, văduva Bel din Sighet, Stan din Lipău, judeţul Satu Mare, precum şi domnişoarele Dora Colceriu, Anisia Bel şi Dora Pop. Dintre personalităţile mai importante s-au numărat la nuntă Mihai Popovici, subsecretar de stat, care avea să fie închis la Închisoarea din Sighet, Dr. I. Vaida, Al. Ivaşcu, Alexiu Pocol, vestitul bogătaş şi proprietar de mine, Dr. Vasile Ilea din Sighetu Marmaţiei, cunoscut medic şi animator spiritual, Ioan Suciu (1907 – 1953), episcopul greco-catolic de Blaj, precum şi familiile Micu şi Negrea.
Documentul ne informează că „la cină Dr. Al Vaida a adresat mirilor o frumoasă cuvântare, în care le doreşte şi prevesteşte un viitor fericit, în baza frumoaselor calităţi ale tinerilor căsătoriţi.” Potrivit documentului au mai vorbit Alexandru Breban, protopop „în sănătatea părinţilor al căror merit este faptul că nunta este patronată de unul dintre ei mai distinşi bărbaţi ai neamului”. Apoi a luat cuvântul Dr. Mihai Popovici „fost ministru, care într-o aleasă vorbire închină pentru naşi”.
Din acelaşi document mai aflăm că „tinerimea ţărănească din Mănăştur, în număr mare, în curtea spaţioasă a casei şi la sunetul muzicii, a petrecut cu dansuri frumoase, iar când s-a despărţit de miri a aclamat cu însufleţire tânăra pereche şi pe fruntaşii Partidului Naţional.”
În document se mai precizează că „centrele bunei dispoziţii au fost personalităţile politice, în jurul cărora s-au grupat oaspeţii, atraşi de spiritualele povestiri şi observaţii. Atât Al. Vaida, cât şi Mihai Popovici, deşi veneau de la alegerile din Bocşa, obosiţi de lupta electorală, au ţinut totuşi să întreţină buna dispoziţie până dimineaţă.”
În finalul documentului ni se aminteşte „de numeroasele telegrame de felicitare, peste o sută, care au fost trimise tinerilor din toate unghiurile ţării”, ceea ce ne dovedeşte popularitatea de care s-a bucurat încă din tinereţe Ilie Lazăr.

Transcriere şi adaptare Pamfil Bilţiu

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.