Un cal cu „SIDA” dă bătăi de cap autorităților

0
132

Subiectul anemiei infec­țioase la caii din Maramureș nu s-a stins în totalitate. Inspectorii sanitar-veterinari maramureșeni au sesizat, în ultima ședință a Colegiului Prefectural, că au mari bătăi de cap cu un caz izolat. Un cetățean care deține un cal bolnav de anemie infecțioasă (boală a cabalinelor similară cu SIDA la om) refuză să predea animalul pentru a fi tăiat în abator și focarul să fie închis.
„Avem un singur cal anemo-pozitiv, dar nu ne lăudăm cu acest lucru, e un caz izolat pe care îl cunoaște și domnul prefect. A fost amendat, a fost invitat la discuții, la dialog. Vom încerca alte variante, împreună cu Jandarmeria, pentru că cetățeanul nu colaborează”, a spus directorul adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș, dr. Vasile Pop.

dr. Vasile Pop
dr. Vasile Pop

Oficialii DSVSA Maramureș au afirmat că, inițial, proprietarul animalului bolnav de „SIDA cailor” a acceptat predarea calului medicilor veterinari, dar ulterior s-a răzgândit. Bărbatul riscă în orice moment să fie amendat din nou, dacă își va scoate animalul pe domeniul public. Nu are voie să-l scoată din curte.
Conform raportului DSVSA Maramureș, de la începutul anului și până la finele lunii septembrie 2018, au fost abatorizați nouă cai. Proprietarii celor nouă cabaline anemo-pozitive au fost despăgubiți la prețul de târg, conform procedurilor în vigoare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.