Ansamblul Folcloric „Mara” , la jubileu

0
183

Centrul Cultural Sighetu Marmaţiei a aniversat 50 de ani de activitate a Ansamblului folcloric „MARA” al Casei Municipale de Cultură din localitate. Cei prezenţi la localul de pe malul stâng al Tisei, unde s-a marcat jubileul, au păstrat un moment de reculegere în memoria celor care au plecat dintre noi printre care: Covaci-Cioată, Ion Petreuş, Titiana Mihali, Viorel Costin , Gheorghe Petrovai, Niculaie Tudorovici,Covaci-Diavolu, Pătru Godja-Pupăză sau Anuţa Tite, trecută recent la cele veşnice.

Ioan Dorel Todea, managerul Centrului Cultural, a evocat paginile de glorie ale ansamblului invitând la discuţii pe Ioan Ardelean-Pruncu (omul care a format nucleul viitorului ansamblu), Vasile Muste, Gheorghe Mihai Bârlea, Anton Rohian, Ioan Sas, Gheorghe Rednic, Gheorghe Mihăiescu, Dana Oniţa-Ivaşcu, Nora Calogherato, Emil Bertzi etc. Ştefania Adela Pop a înmânat „Diploma de onoare” şi „Placheta Aniversară” acordată de primarul municipiului. Gabriel Cojocaru, directorul Editurii „Grinta”, din Cluj, a prezentat „Albumul dedicat aniversării a 50 de ani de activitate” . S-au înmânat diplome de recunoştinţă pentru activitatea de valorificare a folclorului maramureşean.A urmat un spectacol susţinut de tânăra generaţie de dansatori, soliştii Ileana Matus, Anuţa Iusco, Mihai Chiş, Nelu Godja şi taraful condus de Viorel Bledea şi Ioan Dunca. Veteranii s-au prins în joc şi cântec cu tinerii dansatori, au colindat şi au petrecut o seară de neuitat.
Prof. dr. Ioan Dorel Todea, manager interimar, afirma: ”În cei 50 de ani de la botez, ansamblul a primit în permanenţă infuzie de tinereţe. S-au schimbat generaţii de dansatori, instrumentişti, solişti vocali, a cunoscut perioade de succes şi perioade mai puţin rodnice, dar indiferent de conjunctură, a păstrat un repertoriu de mare valoare, reprezentativ pentru zonele folclorice din Nordul ţării, graţie celor care au fost instructori coregrafi, dirijori, sau conducători ai Casei de Cultură (mai nou, Centru Cultural): Gheorghe Petrovai, Dragomir Ignat, Gheorghe Pop, Ioan Ardeleanu – Pruncu, Spiridon Pralea, Octav Postolache, Vasile Muste, Echim Vancea , Victoriţa Costelnic, Gheorghe Rednic şi mai ales marele maestru coregraf Gavril Ghiur, sub conducerea că­ruia ansamblul a cunoscut cea mai înaltă treaptă a interpretării artistice. Păstrarea coregrafului Gheorghe Rednic şi angajarea interpreţilor de valoare ai cântecului popular Ileana Matus şi Mihai Chiş a creat condiţii pentru o revitalizare a ansamblului. Managerilor Centrului Cultural le-a revenit sarcina de a asigura continuitatea activităţii Ansamblului „MARA” şi readucerea lui în prim-planul vieţii cultural-artistice. În acest context s-au organizat spectacole, a fost reînnoită garderoba, achiziţionându-se costume şi accesorii noi. Foştii dansatori, soliştii deveniţi artişti confirmaţi au fost invitaţi în spectacole care s-au bucurat de succes. Din ansamblu fac parte acum tineri care dansează din pasiune, din dragoste pentru dansul popular, din dorinţa de a învăţa sau de a se perfecţiona în dansul maramureşean. În ultimii 15 ani, Ansamblul „MARA” a participat la turnee în Italia, Spania, Portugalia, Cipru, Elveţia, Austria, Ucraina şi la concursurile sau festivalurile în ţară. Principala preocupare a celor care răspund de „MARA” este de a face tot posibilul să-i asigurăm continuitatea la cel mai înalt nivel artistic. Prin efortul nostru al tuturor, cu sprijinul administraţiei locale, prin respectul pentru valorile spirituale, artistice ale Maramureşului voievodal, Ansamblul Mara va rămâne mereu tânăr.”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.