Hramul primei biserici ortodoxe din Baia Mare

0
128

Joi, 6 decembrie 2018, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească la biserica Parohiei „Sfântul Nicolae” din Baia Mare, paroh Pr. Fabian Coroian, protopopul Băii Mari, înconjurat de un frumos sobor.
Din sobor a făcut parte Pr. Adrian Mihali, consilier eparhial administrativ, Pr. Fabian Coroian, protopopul Băii Mari și noul paroh al acestei biserici, Pr. Ioan Pop, fost secretar eparhial, fost consilier eparhial și fost paroh al acestei biserici, Pr. Ioan Zorel Buia, secretar protopopesc la Baia Mare, Pr. Mihai Tira, Pr. Dr. Petrică Aurelian Covaciu, slujitori ai acestui Sfânt Altar, Pr. Vasile Trif, Pr. Nuțu Ivanciuc, îmbisericiți aici, diaconi.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de teologi băimăreni, dirijați de Răzvan Pașca.

Cuvântul de învățătură

La momentul chinonicului, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a rostit un cuvânt de învățătură despre semnificația sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, mare făcător de minuni, unul dintre cei mai cunoscuți sfinți din calendar.
„Praznic mare și sfânt este astăzi, a spus Prea­sfințitul Părinte Episcop Iustin, și iată, Sfânta noastră Biserică Ortodoxă strămoșească ne așază în față spre cinstire și prăznuire unul dintre cei mai mari și iubiți Sfinți ai Bisericii lui Hristos și anume pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni, care este și ocrotitorul acestei biserici de suflet pentru mulți dintre noi și pentru foarte mulți băimăreni. O biserică iubită, cercetată și cinstită în mod deosebit.”
Apoi, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a prezentat credincioșilor viața plină de sfințenie a Sfântului Ierarh Nicolae, de la nașterea sa, până la trecerea la Domnul, cu sublinieri asupra minunilor făcute pentru ajutorarea celor nevoiași și a vorbit despre Sfintele sale Moaște.
„Să ne ajute Dumnezeu să-l cinstim pe Sfântul Nicolae, să-i urmăm pilda vieții lui și să ne rugăm ca să ne ocrotească și să ne întărească în bisericile care sunt sub ocrotirea lui, dar și poporul nostru românesc să rămână și să mărturisească dreapta credință a lui Dumnezeu cu demnitate, cu libertate și cu fermitate.”

O icoană pentru chiriarhul locului

După încheierea Sfintei Liturghii, Părintele Protopop Fabian Coroian, parohul bisericii, a oferit Preasfințitului Părinte Episcop Iustin o icoană a Sfântului Ierarh Nicolae pentru Muzeul Episcopiei, după care a adus mulțumiri tuturor celor prezenți.
***
Biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din Baia Mare este prima biserică a creștinilor ortodocși din Baia Mare, când aceștia au fost transferați, în 1922, dintr-o capelă, într-un spațiu amenajat ca biserică dintr-o fostă sală de sport a fostului gimnaziu din apropiere, donată de Consiliul orașului Baia Mare Bisericii Ortodoxe. Se întâmpla la nici patru ani împliniți de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, al cărei Centenar l-am sărbătorit recent. După cum se vede, românii ortodocși nu au avut dreptul la biserică proprie până atunci, iar stăpânirea străină nu le permitea să își ridice propria biserică, lucru care a fost permis altor culte.
Acea biserică amenajată cu turn și cupolă de preotul paroh de vrednică pomenire Alexiu Latiș, protopopul Băii Mari, a fost târnosită de episcopul Nicolae Ivan al Clujului în 1929.
În 1980, în plin regim comunist, pe același spațiu mic, biserica a fost refăcută din temelii, sub pretextul consolidării, încât a ajuns la forma în care se află azi, după planurile arhitectului Constantin Pena, o biserică de o frumusețe deosebită, mult cercetată și iubită de credincioși.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.